Simningens nya supertour Sjöströms nya utmaning

Sarah Sjöström är taggad när simningen skriver historia med nya touren ISL. Arkivbild. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Hon skrev historia i VM, slog semesterrekord och är nu redo att föra simningen in i en ny tidsepok. Sarah Sjöström, 26, är en av frontfigurerna när simningen ska bli lagsport i nya ISL.– Det kommer att bli väldigt spännande och lite mer för publiken, säger simstjärnan.

Den historiska premiären i ISL, International Swimming League, sker i Indianapolis i helgen.

Sjöström kommer dit efter att ha skrivit historia i VM i Sydkorea i somras då hon som första kvinna tog fem individuella medaljer i ett och samma mästerskap, ett guld, två silver och två brons.

Efter den jätteurladdningen tog Sarah Sjöström tre veckors semester – utan ett enda bassängbesök:

– Det är nytt rekord. Förut har jag gått och simmat en eller ett par gånger i veckan när jag varit ledig. Det var riktigt skönt. Den återhämtningen har hjälpt mig väldigt mycket känner jag.

Individuellt blir lag

Höstens fokus är ISL. Det blir tre deltävlingar – två av dem under de kommande två helgerna – och en eventuell final i december. Mellan varven träning med sikte på OS i Tokyo nästa sommar. Kortbane-EM i december finns inte i planerna, vilket TT berättade om i förra veckan.

Sjöström är det stora affischnamnet inför ISL-starten i Indianapolis. Hon tror mycket på konceptet, en lagtävling mellan åtta lag, som ska lyfta både de aktiva ekonomiskt och simningen som publiksport.

TT: Blir det inte konstigt för publiken med en individuell sport som blir en lagtävling?

– När vi väl simmar blir det individuellt, men jag tror att det kommer att bli väldigt spännande och mer för publiken. De som är simnördar kanske är mest intresserade av tider, men de som är allmänt sportintresserade kanske inte bryr sig så mycket om det, säger Sjöström som är lagkapten för sin klubb Energy Standard.

"Inte fokus på tider"

Hon fortsätter:

– Nu blir det inte fokus på tider utan på poäng. De som följer mig kanske börjar följa laget nu, inte bara Sarah. Det ska bli kul att se om fler börjar följa simning nu när det är annat fokus, säger hon.

Många stjärnor är med i ISL, för Sjöströms del bland annat hennes frisimskonkurrenter, systrarna Bronte och Cate Campbell, Australien, och fjärilskonkurrenter Emma McKeon, Australien, och Kelsi Dahlia, USA.

– Det kommer att bli extremt tufft motstånd med de bästa simmarna i världen. Det är riktigt hög konkurrens flera helger i rad, säger hon.

Varje deltävling, som avgörs i kortbana, går över två dagar med elva grenar (damer och herrar individuellt, samt lagkapp) per dag. Laguppställningen kan ändras två gånger per tävlingspass. Poäng delas ut per placering i varje gren (seger i traditionellt lopp ger 9 poäng, i lagkapp dubbelt upp, i utslagningslopp 27 poäng).

Varje simmare får 300 dollar (knappt 3 000 kronor) per poäng de plockar i grundseriematcherna, i finalen knappt 10 000 kronor per poäng. Segrande lags simmare får cirka 100 000 kronor segerpremier. Varje simmare får också cirka 10 000 kronor per match och de har alla resor och omkostnader betalda.

Tävlingsschemat: 5-6/10: Indianapolis, Indiana, 12-13/10: Neapel, 19-20/10 Dallas, Texas, 26-27/10 Budapest, 16-17/11 Washington DC, 23-24/11 London, 20-21/12 Las Vegas, Nevada (final).

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning