Simmarna har fått nog: "Vi förtjänar så mycket mer"

Sarah Sjöström och Adam Peaty utsågs tidigare i år till 2017 års bästa simmare och är två av dem som ska mötas i London nästa vecka. Bild: Christine Olsson/TT

Flera simstjärnor, däribland svenska Sarah Sjöström, samlas nästa vecka i London för att diskutera sin kritik mot det internationella simförbundet Fina och hur de nu ska gå vidare.

– Problemen är inte nya, men nu känns det som att det får vara nog, säger hon till DN.

Bakgrunden till stormen inom sporten är att simmare hotades med att stängas av om de ställde upp i en ny lukrativ simtour som inte är sanktionerad av förbundet. Tävlingen skulle ha sin start i Turin 20–21 december men ställdes in på grund av hoten.

– Simningen som sport – och vi simmare – förtjänar så mycket mer. Vi vet att det finns pengar i förbundet, men det är alldeles för liten del som kommer oss simmare till del, säger Sjöström till DN.

Tidningen skriver att ett 30-tal toppsimmare kommer till mötet. Förutom Sjöström kommer flera andra OS-guldmedaljörer: britten Adam Peaty, ungerskan Katinka Hosszu och italienskan Federica Pellegrini.

Just nu pågår kortbane-VM i Kina.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning