Simmaren Ari-Pekka Liukkonen öppnar upp om ångest inför OS på sociala medier

Den finska simmaren och EM-guldmedaljören Ari-Pekka Liukkonen har talat ut på Instagram om ångestfyllda tider inför OS i Tokyo. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

EM-guldmedaljören Ari-Pekka Liukkonen delade på Instagram med sig om sina svårigheter inför OS i Tokyo. "I Rio visste jag inte ens vad ångest var. Nu kämpade jag med all kraft", skriver simmaren.

I maj vann simmaren Ari-Pekka Liukkonen EM-guld i sin huvudgren 50 meter frisim. I fredags blev Liukkonen utslagen i försöken i OS.

På Instagram skriver Liukkonen om hur stress och ångest följt honom de senaste veckorna. Enligt honom är det också det som ligger bakom de förkylningssymtom som hindrade honom från att delta i OS i London.

"Juni var tung. Stress och ångest var mer eller mindre närvarande i vardagen", skriver Liukkonen. Ännu ett par dagar före OS-loppet satte sig Liukkonen ner med en läkare och psykolog och undrade om det är alls är vettigt att delta i tävlingen. Men en beredskapsplan gjordes upp, och Liukkonen åkte till Japan.

"Till en början gick det bra, även om nerverna och sinnet ibland tog sina egna vändningar", skriver Liukkonen på Instagram.

Men något förändrades före den första omgången av 100 meter frisim.

"Jag kommer inte ihåg något om de där timmarna", skriver Liukkonen.

Under de kommande tre dagarna förberedde sig Liukkonen och hans team inför loppet.

"Ibland fick ångesten kraft för ett ögonblick, men för det mesta var fokus starkt", skriver Liukkonen. "Jag är i bra form, allt är möjligt trots mina symtom och jag vill simma i OS-finalen", skriver Liukkonen att han tänkte.

"Mina axlar var spända, ljumsken en påminnelse om min situation. Kroppen kändes täppt och maktlös. Timme för timme och minut för minut gick tiden och huvudgrenen kom allt närmare", skriver han.

Liukkonen bestämde sig ändå för att kämpa vidare. På fredag simmade han lika bra som för fem år sedan. Resultaten, med tiden 22.25, var enligt honom så bra som det kunde varit efter fyra dagars kamp.

Liukkonen skriver att resan tillfört många livslärdomar.

"Den senaste veckan var något ingen borde behöva uppleva, men inför OS-drömmen ville jag gå vägen ut", skriver Liukkonen.

Ari-Pekka Liukkonen är inte den första av OS-idrottarna som valt att tala ut om psykisk ohälsa. Bland annat den amerikanska gymnasten Simone Biles och japanska tennisstjärnan Naomi Osaka har båda pratat om att de upplevt tunga tider.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning