Simmade över engelska kanalen fyra gånger – "Jag mår ganska dåligt"

Den engelska kanalen är känd för sin långdistanssimning. På bilden här är svensken Fredrik Kumlin, år 2009. Bild: Malin Attlin/TT-Scanpix

Att simma över den engelska kanalen en gång är för de flesta människor en makalös bedrift. Amerikanen Sarah Thomas har nu gjort det fyra gånger – under ett och samma 54-timmarspass.– Jag mår ganska dåligt nu, säger Thomas.

Bedriften blir inte mindre otrolig med tanke på hur det såg ut för bara ett år sedan, då Sarah Thomas precis hade slutfört behandling för bröstcancer. Nu är hon den första människan någonsin att ta sig över den engelska kanalen fyra gånger om under samma simtur.

"Den här simturen tillägnar jag alla överlevare där ute. För dem av oss som har bett för våra liv, som desperat har undrat vad som väntar oss och som har kämpat oss genom smärta och rädsla", skrev Thomas på sociala medier innan hon hoppade i vattnet i lördags.

Under den 54 timmar långa simningen mellan Storbritannien och Frankrike var det största problemet saltvattnet, som irriterade både halsen och munnen på Thomas. Dessutom blev hon bränd i ansiktet av en manet. Först under tisdagen kom hon i land och möttes av en folksamling i Dover på den brittiska sidan.

Den kände långdistanssimmaren Lewis Pugh hyllade Sarah Thomas på Twitter:

"Precis när vi trodde att vi hade nått gränsen för människans uthållighet kommer någon och krossar rekorden", skriver han.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning