Silvervattenfallet till åklagaren i mars

Bild: By Silverliving (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Polisen är förtegen kring utredningen om mamman som gett silvervatten till sitt barn. Förundersökningen väntas bli klar om en månad

Polisen vill inte kommentera förundersökningen som gäller en österbottnisk mamma som gett silvervatten, så kallat kolloidalt silver, till sitt spädbarn. Polisen misstänker mamman för misshandel.

– Fallet kommer att gå till åklagaren i mars, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Eero Välimäki vid Österbottens polisinrättning.

Välimäki är extremt förtegen om detaljerna. Det som framkommit tidigare är att polisen har pratat med mamman samt beställt utlåtanden om silvervattens giftighet av olika instanser.

– Vi väntar fortfarande på ett utlåtande och så har vi några andra utredningsåtgärder, säger Välimäki.

Han avslöjar inte hur många utlåtanden polisen bett om eller av vem med hänvisning till eventuella påtryckningar mot dem som uttalat sig.

Tidigare har det varit tal om bland annat Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea).

Välimäki avslöjar inte vilka andra utredningsåtgärder han syftar på.

Fallet har mycket debatt i sociala medier. De som tror på silvervattens hälsofrämjande effekter har gått hårt åt dem som är skeptiska och vice versa.

Läs också: Polisen utreder mamma som gett silvervatten till barn

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46