Silvermedaljören Murto: "Minna hade lottodag"

Bild: Kalle Parkkinen

Ännu blev det inte Wilma Murtos tur att kalla sig Finlands stavdrottning då Minna Nikkanen tog sitt elfte FM-guld inomhus. Men 17-åringen stressar inte – vintern har hittills varit något hon aldrig ens vågat drömma om.

435 och en silvermedalj var kanske inte riktigt vad tonårssensationen Wilma Murto var ute efter i damernas stavfinal i inomhus-FM i Tammerfors.

– I dag hade Minna en lottodag, skämtar Murto och syftar på att Nikkanen klarade segerhöjden och ett tredje försök på 435 efter att ribban studsat våldsamt men mirakulöst nog stannat uppe på ställningen.

– Nånej, hon var bättre i dag. Det gör oss gott att det finns en inbördes tävling. Bra att ha en jämn tävlingskompis. Det är bara positivt, säger Murto.

Murto skiner som en sol då hon efter en rad frågor om FM-silvret frågas om januarikvällen i Zweibrücken då hon satte det grymma världsrekordet 471.

– Jo, vi pratar om det i stället. Ett mycket roligare ämne än den här tävlingen, säger Murto och skrattar.

Murto gjorde först nytt världsrekord för under 20-åringar då hon på första försöket klarade 465. Minuter senare förbättrade hon resultatet till 471.

– Det var en bra tävling, jag klarade höjderna på första försöket. Det var inte många hopp som hade kunnat gå bättre och efter att jag rev första försöket på 471 lyckades jag ändå resa mig.

Förståeligt nog har alla blickar varit fästa på den unga finländaren.

– Det känns lustigt när alla följer allt jag gör så noga. Jag fick gratulationer från alla möjliga håll. Det har varit några spännande veckor, säger hon med ett leende som friidrottsnationen Finland hoppas på att få mera av i sommar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning