Silvana Imam tar plats i litteraturen

Silvana Imam ger ut sin första bok den 8 mars. "Silvana" är en fotobok där bilderna varvas med låttexter och hennes handskrivna kommentarer. Bild: TT/Claudio Bresciani

Först kom musiken, sedan filmen och utställningen. Nu har Silvana Imam erövrat ännu ett territorium. Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, kommer hennes första bok: "Silvana".

Den är fylld av bilder. Av artisten Silvana Imam på scenen – respektingivande, ointaglig. Men också av privata fotografier, några av dem från barndomen och uppväxten i Jakobsberg utanför Stockholm. På ett av dem ler ett vitblont, korthårigt barn hjärtskärande försiktigt mot skolfotografens kamera.

– Jag passade inte in, med mitt språk och mitt korta hår, ingenting med mig stämde överens med det som förväntades av mig, berättar Silvana Imam om sig själv som liten – invandrad dotter till en syrisk journalist och en litauisk språkvetare – och beskriver hur hon skrev dikter och lärde sig Eminems The Marshall Mathers LP utantill. Det tillsammans blev ett slags strategi för att ta sig igenom åren av utanförskap.

fakta

Silvana Imam

Född 1986 i Litauen.

Bakgrund: Silvana Imams mamma är språkvetare från Litauen och hennes pappa är utbildad journalist och jurist från Syrien. Familjen bodde en tid i Prag och flyttade sedan till Kiruna och därefter till Stockholmsförorten Jakobsberg. Silvana var fyra år gammal när hon kom till Sverige.

Utbildning: Har en magisterexamen i psykologi och engelska vid Stockholms universitet.

Musikkarriär: Nominerades till årets nykomling på Kingsizegalan 2012, i maj 2013 kom debutalbumet Rekviem. Samma år framträdde hon på en gala i Kärrtorp, som anordnats i protest mot nazister – ett framträdande som ledde till hot från högerextremister, men också gjorde henne känd för en bredare allmänhet. 2014 kom ep:n När du ser mig – se dig och 2015 Jag dör för dig. 2016 släpptes fullängdaren Naturkraft. Samma år fick hon en Grammis i kategorin årets artist. Höll tacktalet på arabiska och litauiska.

Aktuell: Med fotoboken Silvana som ges ut på internationella kvinnodagen, 8 mars.

– När folk kritiserar mina låtar då bryr jag mig inte, för jag vet att jag har gjort något bra. Men om folk kommer att kritisera den här boken? Ja, hur kommer jag att ta det? säger Silvana Imam.

Hon sitter på managementbolaget Trans94:s kontor i Stockholm med en hög böcker framför sig, färdiga för signering. 600 exemplar bär redan hennes signatur på försättsbladet.

– Alla är slutsålda, det är så coolt, säger hon med stor entusiasm.

Boken ett hjärtebarn

Efter fyra år i rampljuset skulle man kanske kunna förvänta sig att hon skulle vara blasé. Men fotoboken Silvana är i högsta grad ett av Silvana Imams hjärtebarn. Idén fick hon i maj förra året och under arbetets gång har hon gått igenom drygt tusen bilder av sig själv för att välja ut de allra bästa.

– Jag är en väldigt kreativ och visuell person, jag har en konkret bild i min hjärna av vad jag gillar. Nu håller jag på med mitt album och det är ju kreativt i sig med pressbilder och så, men hur kan jag dra det längre? Vad kan jag göra för att ni ska se mer av min vision kring låtarna? Då kände jag att det här var perfekt att göra.

Bilderna varvas i boken med texterna till låtar som Imam Cobain och Tänd alla ljus och Silvana Imams handskrivna kommentarer och teckningar. På ett ställe beskriver hon sin inställning till skrivandet: "Jag skrev dikter när jag var liten, som blev texter och som år senare blev låtar. Rap är inte bara låtar för mig, jag gör inte låtar, jag gör känslor och bygger en alternativ värld."

fakta

Silvana Imam om...

... vad hon lyssnar på:

– Jag har lyssnat jättemycket på singersongwriters; till exempel JMSN, Håkan och Ane Brun. Det är om man tänker utanför rap. Annars är Kanye West en av mina stora inspirationskällor, han är så progressiv i sin musik, försöker alltid göra något nytt.

... läsning:

– Min tjej sade till mig i går "fan jag måste börja läsa mer", för förut läste hon jättemycket. Men det är som att man hamnar ur ett flow. Jag har liksom tappat det flowet, så jag ska ta upp det igen.

... tv-serier:

– Om jag vill slappna av kollar jag på serier på Netflix och HBO. Min favoritserie är Handmaid's Tale – ny säsong snart!

Har du inte funderat över att ge ut en diktsamling någon gång?

– Jo, jag har tänkt på det. Min pappa skriver på en självbiografi och min mamma skriver också mycket, båda älskar text. Och för nio år sedan sade min mamma "du borde skriva en poesibok, den skulle jag vilja läsa". Då gick jag verkligen in i tanken på att släppa en sådan bok, det var så fint att min mamma kom med idén.

Varför har det inte blivit något av poesiboken? För att den i sådana fall måste vara "helt perfekt", för att prestationskraven är höga eftersom dikten är så intimt förknippad med hennes egen identitet.

– Om någon skulle kritisera min poesi, då skulle jag söka upp den personen, tror jag. För det är inte okej. Du kan kritisera låtar och så där, men poesi och dikter, det är så nära mig, nånting så privat, att jag inte klarar det.

De galna åren

Om 2015 och 2016 var galna år, med livet i 200 knyck, har 2017 varit lugnare med Silvana Imam-mått mätt. "Bara" en dokumentärfilm (prisbelönta Silvana – väck mig när ni vaknat), en utställning (Nonsense warrior), en spelning på Bråvallafestivalen och gästspel hos Håkan Hellström.

– 2018 blir crazeee, konstaterar hon och ler. Jag släpper en skiva i maj och sedan åker jag på turné. Den här gången vill jag berätta något annat. Nu har jag berättat min historia – nu känner ni mig, nu är det något annat jag vill förmedla.

Din kreativitet känns som att den bara håller på och håller på, men vågar du lita på att den räcker hela livet ut?

– Om jag inte stressar kring sådant där som "kommer min kreativitet att räcka" och tänker två år framåt och inte tjugofem, då kommer det nog att funka. Jag är jättedriftig och det är det som gör att jag kan slappna av.

2018 ger Silvana Imam ut en fotobok, en ny platta och ger sig ut på turné. "2018 blir crazeee", konstaterar hon. Bild: TT/Claudio Bresciani

– Jag passade inte in, med mitt språk och mitt korta hår, ingenting med mig stämde överens med det som förväntades av mig, skriver Silvana Imam i sin bok. Som sjuåring blev hon retad för sitt hår. Bild: Privat. Ur boken "Silvana"

Silvana Imams familj svarade inte mot den rådande normen. Mamma är språkvetare från Litauen och pappa utbildad journalist och jurist från Syrien. Bild: Privat. Ur boken "Silvana"

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46