Silvana Imam årets artist

Rapparen Silvana Imam vann pris som årets artist. Bild: Pressbild

Priset i den prestigefyllda kategorin årets artist på Grammisgalan gick till Silvana Imam – som blev rejält omkramad av sina kollegor och ett höll tacktal där bara en kort del var på svenska.– Jag är en naturkraft, sade hon från scenen.

Den kritikerhyllade rapparen Silvana Imam, som fick sitt genombrott 2014 med singeln "Svär på min mamma", har på kort tid blivit en av den svenska hiphop-scenens fixstjärnor. Nu kan hon även titulera sig som Grammisvinnare för årets artist.

Publiken jublade även högt när Miriam Bryant läste upp Amasons namn som Grammisvinnare för årets album för "Sky city". Det var en till synes överraskad trio som klev upp på scenen och mottog statyetten.

– Vi har inte tänkt ut något tacktal. Tack så jättemycket, ha en bra kväll, sade delar av bandet när de mottog priset.

Seinabo sey årets pop

Först ut att prisas vid galan blev Seinabo Sey som vann i kategorin årets pop.

– Tack till Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Magnus Lidehäll, det här är er skiva. Att jag lyckades vinna en Grammis för årets pop är Magnus förtjänst som öppnade mitt sinne, sade Seinabo Sey från scenen.

Bland andra har Peter Svensson, Ghost och rapparen Erik Lundin prisats, den senare i kategorierna årets hiphop/soul och årets textförfattare.

– Shit alltså! Äntligen, åtta fucking år. Alla som har stöttat mig kan nu säga "han var inte galen, han visste det", sade han i ett glatt tacktal.

Ddumba årets nykomling

Sabina Ddumba fick pris i kategorin årets nykomling – och blev väldigt glad.

– Det är så läskiga sekunder det här, tack gud att jag inte blev läkare. Jag måste tacka juryn att jag fick bli nykomling, tack för att ni supportar mig, sade hon och höjde statyetten mot taket.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning