Silvana gör vad hon vill

Gränslös. Silvana Imam visar sig som en naturkraft, som gör exakt vad hon vill. Bild: Elisabeth Ohlson Wallin

På sitt nya album tar Silvana Imam ett steg från den politiska Imam till den privata, från den Imam publiken har skapat till den gränslösa artist hon själv vill vara.

HIPHOP

Silvana Imam

Naturkraft

(Refune)

I Kärrtorp i Sverige år 2013 blev Silvana Imam en feministisk och antirasistisk symbol när hon rappade på en antirasistisk manifestation. Sedan dess har det formligen regnat pris över henne. Hon har snabbt etablerat sig som en politisk och musikalisk röst att räkna med, men samtidigt fått kämpa med rollen som ideell hjälte.

På nya albumet Naturkraft tar hon därför ett steg bort från superhjälterollen. Det här är berättelsen om Imam och den musik hon vill göra.

Naturkraft ramas till stor del in av Imams familj. Albumet inleds med poesi läst på litauiska av Imams mamma och inkluderar arabiskt tal av Imams pappa, rap av flickvännen Beatrice Eli samt en hyllning till systerdottern Simone. På låten Hon va rappar Imam även i tredje person om sitt liv och sin uppväxt. Albumet är utan tvekan Imams mest självcentrerade och mest självupphävande.

Privat är politiskt

Samtidigt är det privata det politiska för Imam. I samma nämnda låt nickar hon till det motsägelsefulla i att bo i ett land "så nära överdos och femrätters" medan hemlandet Syrien blir bombat. I låten Helt fucked går hon från att sjunga om onyktra fester till människor som tigger utan kläder.

Naturkraft leker ständigt med dessa motpoler i Imams liv. Det är familjehistoria och samtidshistoria i ett, det handlar om att vinna priser och måla Sverige i regnbågsfärger. Däremellan får lyssnaren även ta del av sängkammarpoesi i Ta av dig och megalomaniska utspel i IMAM pt. 2.

Naturkraft är således ett otroligt pretentiöst album. Men med Imams starka språkkänsla och dynamiskt betonade spoken word-rap fungerar det. De intensiva texterna balanseras upp av avskalad musik. I stället för bakgrundsmusik använder sig Imam här mera av släpiga beats och ljudeffekter. Det är hennes röst som är i centrum.

Gränslös artist på gott och ont

"Det finns bara en Imam" heter det på Naturkraft. Och ja, Imam är unik, tveklös, en ikon. Framför allt är hon gränslös i sin musik vilket gör att hon alltid överraskar. Ändå känns det gränslösa på Naturkraft stundvis spretigt. De snabba vändningarna från texter om familjehistorien till champagnen i kylen gör det svårt att knyta an till albumet som helhet. Personligen saknar jag också Imams tidigare flow mellan intensiva texter och intensiv musik.

Trots det stärker Naturkraft Imams röst som en att räkna med. Imam är naturkraft, hon gör exakt vad hon vill. Oberoende av vem som hatar, ogillar, gillar eller älskar det.

Anna Lillkung Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning