Siktet inställt på 13 sekunder – "Sedan är allt möjligt"

Reetta Hurske har representerat Finland två gånger i EM utomhus. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Efter EM-succén ser Reetta Hurske fram emot att göra sitt stora genombrott.

Under de senaste åren har Nooralotta Neziri varit det stora affischnamnet i 100 m häck – men det är så dags för den stora publiken att lära känna Reetta Hurske. EM-fyran har inte gjort ett stort nummer av sig själv. Neziri och Annimari Korte har tiotusentals följare på Instagram och kan konsten att marknadsföra sig själva, men Hurske har en ganska låg profil.

– Jag föredrar att väcka uppmärksamhet med mina resultat, säger Hurske, 24.

Fyra i EM

Och hon har levererat resultaten. I vintras tangerade hon Neziris finska rekord på 60 m häck med tiden 7,97 och i inomhus-EM i Glasgow var hon något sensationellt fyra – två hundradelar från EM-brons. Hon putsade sitt egna rekord fem gånger under vintern med totalt 15 hundradelar.

– Det ger såklart självförtroende att se att vi är på rätt väg, men jag vill inte bara vara en duktig inomhuslöpare. Målet är att springa 100 m fort, säger hon.

Ilsknade till

EM-framgången visade också att undervisnings- och kulturministeriet gjorde en väldig blunder då Hurske blev utan stödpeng i vintras. Hon blev rasande – och krävde en förklaring i offentligheten. Toppidrottschefen Mika Lehtimäki lovade att korrigera beslutet på efterhand.

– Det är fixat. Jag har inte några ekonomiska bekymmer, säger hon.

Lovande

Utomhuspremiären var lovande. 13,20 är hennes bästa inledning någonsin hittills, fast det var ruskiga förhållanden i Tammerfors. Redan på onsdag i Lahtis kan det bli en rejäl putsning av det inhemska årsbästat på 100 m häck.

– Det var +12, regn och blåst i Tammerfors men det är väl en typisk sommar i Finland, säger hon.

– Värmen hjälper nog en hel del.

Bra i starten

Förra sommaren förbättrade Hurske sitt personbästa till 13,11 och representerade Finland i EM i Berlin. Hennes snabba start har alltid varit en styrka, men tillsammans med tränaren Marjukka Suihko har hon försökt få löpningen att räcka till ända till slut på 100 m.

– Jag har alltid haft en bra reaktionsförmåga, men jag har inte förut varit något vidare på 60 m heller. Framstegen beror nog på att vi fått ordning på tekniken och löpningen mellan häckarna, säger Hurske.

Styrketräning

Under den senaste vintern har Hurske också för första gången i sitt liv kört ordentlig styrketräning med skivstång. Hon har haft besvär med sin rygg och mest kört hopp, gummiband och trappor förut.

– Jag tror det gör riktigt bra för ryggen att få lite tyngre vikter emellanåt, säger hon.

– Styrketräningen har hjälpt mig med min hållning i löpningen. Jag är aktivare under sträckan från 60 meter till 100 meter.

Hård konkurrens

Konkurrenssituationen är ovanligt hård på 100 m häck i Finland. Förra säsongen löpte fyra finländare under EM-resultatgränsen 13,25, förutom den ovannämnda trion klarade Lotta Harala också 13,15. Matilda Bogdanoff var inte heller långt ifrån med 13,49.

– Det är positivt, men det finns också negativa sidor. Det skapar förstås lite tryck. Men vi har ett mycket gott förhållande. Vi tränar och tillbringar vår fritid tillsammans under träningslägren, säger Hurske.

13 sekunder

VM-resultatgränsen är stenhård. 12,98. Ingen annan finländare än Neziri har än så länge löpt under 13 sekunder.

– Jag vill inte snubbla över VM-gränsen, men få se hur säsongen kör i gång. Bara jag klarar 13 sekunders gränsen är allt möjligt, säger Hurske.

Neziris finska rekord är 12,81. Ett rekord som snart fyller tre år.

– Det skulle kräva en ganska stor förbättring, men man vet aldrig.

Motonet GP i Lahtis 5.6. Tävlingarna direktsänds av Yle.

Profil

Reetta Hurske

Ålder: 24

Hemort: Tammerfors

Förening: Tampereen Pyrintö

Tränare: Marjukka Suihko

Största meriter: 4:a i inomhus-EM 2019, två FM-silver och två FM-brons utomhus.

Personbästa: 100 m häck/13,11, 60 m häck (inomhus)/7,97.

Annat: studerar till tradenom.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning