Sigtunaskolan

Är en internatskola för i första hand utlandssvenska och hemmasvenska elever som söker en trygg och stimulerande skoltid i internatmiljö.

Välkomnar också internationella internatelever samt dagelever från närliggande kommuner.

Drivs av Sigtuna Skolstiftelse med Sigtunastiftelsen och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som huvudmän. Skolan är inte vinstdrivande.

Antal elever just nu: 700, varav 198 internatelever och 502 dagelever.

301 elever har sin undervisning på engelska.

I varje klass går cirka 28 elever.

Internatet har 7 elevhem, varav 3 är flickhem, 3 pojkhem samt 1 är grundskolehem.

Svenska gymnasieprogrammen och International Baccalaureate (IB) har 430 elever.

Av internateleverna är 61 utlandssvenskar, 104 är hemmasvenskar och 33 är utländska medborgare.

Lär känna skolan och internatlivet genom att provbo den 7-10 novemeber. Öppet hus hålls den 28 november. Bekanta er på sshl.se/provbo.

www.sshl.se

Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) erbjuder en hög akademisk nivå i kombination med ett omfattande fritidsutbud knutet till skolan. Tanken att locka finlandssvenska elever har funnits länge.

De finländska eleverna be­rikar vår skola. Vi har en 600-årig tradition och gemensam historia mellan länderna. Vi ska fortsätta samarbeta och öka insikten för att ge det fosterländska arvet vidare, säger rektor Carina Nilsson.

Alla lärare på Sigtunaskolan är behöriga och man kombinerar det allra bästa av svensk och inter­nationell utbildning.

Vi vet att Finland har en väldigt bra skola som i allmänhet är bättre än den svenska. Men vår skola är lite speciell. Här får man mer akademiskt stöd, läxläsning varje kväll med tutorer, säger skolans kommunikatör Vilhelm Edgren.

Man kan börja på SSHL redan i årskurs 7, antingen i svenska grundskolan eller på IB Middle Years Programme som ges på engelska. På gymnasiet finns flera svenska linjer att välja på. Man kan även läsa till en IB-examen på engelska.

Våra elever är mycket eng­agerade, nyfikna och öppna för andra kulturer. Vi är en väldigt internationell skola med elever från hela världen. Det är lätt att hitta sitt eget unika intresse och vi har många olika elevföreningar så som debatt-, astro­nomi-, jämställdhets- och till och med en aktieförening samt musik, teater och idrott. Man får utvecklas inom just det man är intresserad av, säger rektorn.

På internat får man en stor och härlig familj runt sig. Eleverna tvättar sina egna kläder, städar sina rum och bli lite mer självständig än då man bor hemma. Samtidigt får man lärdomar för livet, en fantastisk kamratskap och vänner för livet. Jag äter middag på elevhemmen en gång i veckan. Det är en väldigt trevlig och familjär tillställning, berättar Nilsson.

Coolt med kungen

15-åriga Filip Svensson började på nian i Sigtunaskolan i höst­as. Hans familj bor på Mallorca och själv bor han på Herrgården, samma elevhem som Kungen en gång i tiden bodde på. 

Jag stortrivs! Jag provgick i februari och har länge velat börja eftersom min syster redan gått här i tre år och nu tar studenten. Hon har berättat så mycket posi­tivt om skolan. Det var en stor grej att få börja för mamma ville egentligen inte jag skulle flytta hit. Hon bor ju kvar på Mallorca med vår lillebror men har redan hälsat på några gånger.

Filips familj flyttade till Mallorca från Stockholm då han gick i tvåan. Han har gått i svenska skolan på distans.

Skillnaden är stor! Dels var vi bara sju stycken i min klass på Mallorca och eftersom jag gick på distans så kände jag inte rikt­igt mina lärare. Här är det studiemässigt lite mer plugg men händer alltid något. Det gillar jag.

Hur är det att bo på internat?

Det är nästan som hemma. Man får inreda sitt eget rum, de flesta har eget men man kan

också dela. Här är lite fler regler än hemma och man måste ju tänka på att man har folk omkring sig. Middagen kommer i värmeskåp och vi som har middagsjour dukar och diskar. Mat finns i kylskåpet hur mycket som helst för frukost och mellanmål.

All mat lagas av skolans kock Steven Rooker som också bor på området. När är det läggdags?

Vi har ett litet möte med husmor innan vi lägger oss. Halv tio ska alla ligga i sina sängar. Husmor tittar till oss och 22.30 ska det vara helt släckt. Det fungerar jättebra. Jag gillar att sova så det är enkelt för mej, säger Filip med ett skratt.

Hur känns det att bo i samma elevhem som kungen?

Jag tycker det är väldigt coolt, lite mäktigt, i husmors kontor finns bilder på kungen från skoltiden och när han är på besök.

Läxläsning då?

Vi har varannan dag tidig gemensam läxläsning och varannan senare. Då samlas vi i soffan och efter det sätter vi oss i matsalen och börjar plugga. Vår hustutor hjälper oss.

Fritid?

Det finns alltid nåt att göra. Tennis, rodd, friidrott, fotboll, basket, golf, pingis, gym, ridning och en hel del annat.

Veckoslut?

Upplägget är månadsvis med två frivilliga helger, en helg då man måste stanna och en då man måste åka från internatet. Men man får ju stanna om man inte har någonstans att åka, till exempel en elev vars familj bor på Fiji, det går ju inte att åka dit över en helg. Vi har en lägenhet i Stockholm. Mina föräldrar hälsar på och min syster ser jag ju dag­ligen. Hennes elevhem är ganska nära mitt.

Klädsel?

Varje onsdag bär alla skoluniform. Det är jättestiligt och en väldigt fin tradition.

Provboende

Den viktigaste inkörsporten är att komma och provbo över en helg från torsdag till söndag.

På fredag följer man med lektionerna och bor på internatet till lördag eller söndag. Det viktiga är att eleven vill gå här. Vi vill inte ta emot eleven om de inte själva vill gå här och föräldrarna ska ju också samtycka, säger kommunikatör Vilhelm Edgren.

Vi ligger nära Stockholm och Arlanda vilket är smidigt. Skolan kostar 300 000 kr per läsår och då är allt inkluderat. Om man jämför med andra skolor utomlands är det ett hyfsat pris.

Sigtunaeleverna placerar sig inom alla områden.

Många landar inom finansvärlden eftersom vi har två starka starka ekonomiprogram, men även inom diplomatvärlden och inom juridik. Vi har många duktiga matematiker, naturvetare entreprenörer, berättar rektorn.

Det händer att kungen kommer på besök. Alla elever som tar studenten blir medlem i den aktiva "fördettingföreningen" som bland annat har mentorsprogram. Så alla gamla elever, även kungen, finns i ditt kontaktnät resten av livet.

Det är en fin gåva att ge sina barn den här möjligheten att studera på internatskola där alla lärare är behöriga. Det är en väldigt fin utbildning. Ta chansen, hälsar rektor Nilsson.