Signeul söker svar på mittfältsfrågan: "Konkurrensen är stentuff"

Anna Signeul ser fram emot att hennes lag ska få mäta krafterna mot Island. Torsdagens landskamp spelas i Åbo med start klockan 18.30. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Mittfältskampen hårdnar. I genrepet inför EM-kvalet har Anna Signeul alla pjäser tillgängliga. "Jag vill se en fältherre på mitten", säger förbundskaptenen.

I skuggan av herrlandslagets framgångsrika EM-kval startade damlandslaget en viktig samling i måndags.

Nu väntar de två sista landskamperna inför EM-kvalstarten i september. På torsdag och måndag spelar Finland hemma mot Island.

När förbundskaptenen Anna Signeul ska peka på vad som sticker ut kommer hon snabbt in på innermittfältskampen.

Emmi Alanen är tillbaka efter sina skadeproblem och spetsar till konkurrensen.

–  Det är jättekul att hon är tillbaka. Jag vill inte ställa för höga krav på henne. Hon är inte i bästa tänkbara form, men det är viktigt att hon är med i laget igen, säger Signeul.

Fem spelare som konkurrerar

I truppen finns fem spelare som potentiellt kan spela på innermittfältet när Finland startar EM-kvalet borta mot Albanien i september.

Det handlar om Emmi Alanen, Eveliina Summanen, Ria Öling, Olga Ahtinen och Nora Heroum.

–  Konkurrensen är stentuff. Jag hoppas att jag får lite svar på det nu, säger Signeul.

–  Jag vill ha tvåvägsspelare. Vi behöver spelare som vinner närkamper. Där har Emmi varit så imponerande före skadorna. Hon är otroligt stark i kroppen.

Signeul tycker också att de andra har visat det i olika matcher. Bland annat gjorde Summanen en bländande bra insats hemma mot Polen i april.

Hon styrde och ställde och gjorde också det enda målet i matchen. 21-åringen har dessutom varit vass i sitt nya klubblag Kif Örebro.

–  Att spela på innermittfältet betyder nittio minuter av tacklingar. Spelet är runt en hela tiden och man blir pressad. Därför är Island också en bra motståndare. De har en av Europas bästa mittfältare i Wolfsburgs Sara Björk Gunnarsdóttir, säger Signeul.

"Vill se en fältherre"

Signeul hoppas att Finland kan få ännu bättre fart på offensiven mot Island. Mot Polen skapade laget många chanser, men effektiviteten var inte godkänd.

–  Där är mittfältarna också viktiga. De är motorn i laget och har ansvaret för att vi tar oss från problem till chanser. Jag vill se en fältherre som kan kontrollera tempot, värdera lägena och hålla i bollen.

Har du spelare som har kapaciteten till allt det här?

–  Jag tycker det, och de kan komplettera varandra med olika delar. Men det finns också spelare som kan hantera allt. Fysiken är avgörande. Om en spelare är löpstark och täcker ytor, gillar den just den här rollen.

Island är en bra värdemätare för Finland. Islänningarna har spelat i de tre senaste EM-slutspelen, men missade det pågående VM-slutspelet.

–  Nu måste vi börja göra mål på våra chanser, säger Signeul.

2019:

2 september: Albanien–Finland.

8 oktober: Finland–Albanien.

7 november: Finland–Cypern.

12 november: Portugal–Finland.

2020:

10 april: Finland–Portugal.

14 april: Cypern–Finland.

9 juni: Finland–Skottland.

22 september: Skottland–Finland.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning