Signeul om svenska bojkotten: "Handlar om mer än jämställdhet"

Anna Signeul tycker det är bra att de svenska damerna står upp för sig själva Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

Finlands chefstränare Anna Signeul tycker att det är bra att Sveriges damlandslagsspelare i fotboll tar ansvar för sin framtid.– Man ska inte bara göra som man blir tillsagd, säger hon.

Det svenska damlandslaget har varit utan avtal med förbundet i ett år och bojkottar Fotbollsgalan, rapporterade Fotbollskanalen i söndags. Det kan också bli aktuellt med en strejk i träningsmatchen mot Frankrike.

– Siffror är ganska oväsentligt. Vi vill bli respekterade för det arbete vi gör. Vi har inte lyckats med det, säger landslagsspelaren Caroline Seger.

Finländska damlandslagets chefstränare Anna Signeul säger att en strejk inte är det optimala sättet att lösa en dispyt. Men Signeul är glad över att spelarna tar tag i problemet.

– Man måste ta ansvar för sig själv. Spelarna har ett ansvar för sin egen framtid. Man ska göra det som man tycker att är rätt, säger Signeul.

Handlar om att stå upp och överleva

Den senaste tiden har flera landslag rutit till mot ojämlika förhållanden. Signeul jämför det skedda med arbetarrörelsen.

Man ska inte gå omkring och vara missnöjd utan ta tag i problemen, menar Signeul.

– Om man spelar i landlaget representerar man fotbollsförbundet. Fastän det är en ära att spela i landslaget gör man ett jobb. Det är klart att man ska känna att man får någonting för det. Det handlar om mer än jämställdhet. Det handlar om att stå upp, säger hon. 

"Vill bara betala hyran"

Åren 1996–2004 fungerade Signeul som tränare för svenska flickjuniorlandslag. På den tiden var det jämställt mellan pojkar och flickor – men herrarna hade det bättre ställt än damerna.

Damspelarna jobbade heltid och få var proffs. Vissa fick sponsorpengar, men det handlade för det mesta om mindre än 1 000 euro per månad.

För damspelarna betyder landslagskompensationerna mycket, medan herrarna oftast tjänar bra i klubblagen.

– Betalningarna som herrarna får av förbundet är fickpengar. De flesta av dem har mycket pengar. För tjejerna handlar det om att överleva, det är en skillnad, säger Signeul.

Signeul hoppas se fler sponsorer inom damfotbollen i framtiden.

– De flesta vill ju bara spela fotboll, de bryr sig inte om pengarna. De vill bara kunna betala hyran och maten.

Flera damlandslag har markerat mot de egna förbunden den senaste tiden. I de flesta fall ligger ojämställda kompensationer bakom stridigheterna.

USA:s landslag hade länge en infekterad schism med det amerikanska fotbollsförbundet. Efter ett domstolsbeslut i april begravdes stridsyxan. Landslaget får nu bland annat betydligt bättre lön och bonusar.

Danmarks landslag har skapat de största rubrikerna den senaste tiden. Sommarens EM-silverlag bojkottade en VM-kvalmatch mot Sverige på grund av bråk med förbundet. Landslagsspelarna är inte nöjda med kompensationerna de får för landslagsspel.

Norge går i bräschen för förändringen. Herrspelarna har gått med på att få lägre lön och skillnaden går till damerna. Det betyder att en landslagsspelare tjänar lika mycket nästa år – oavsett kön.

Källor: Fotbollskanalen, The Guardian, SVT

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning