Signeul om sommarens övergångar: "Visar att vi har klass"

– Det är intressant att se hur mycket toppklubbarna har börjat satsa på damfotboll, säger chefstränaren Anna Signeul. Foto: Sebastian Backman/SPT Bild:

Utgångsläget i VM-kvalet ser nattsvart ut för fotbollsdamerna,men sommarmånaderna har bjudit på positiva besked. Flera landslagslirare har flyttat till högklassiga klubbar. – Jag hoppas att det redan nu ska börja synas i landslagsresultaten, säger chefstränaren Anna Signeul.

Under sommaren har ett antal landslagsspelare tagit djupa andetag och modiga steg ut i Fotbollseuropa. Adelina Engman bytte Göteborg mot Chelsea, Juliette Kemppi lämnade Lillestrøm för Bristol i den engelska högstaligan och Linda Sällström vinkade hejdå till Vittsjö och sade bonjour till Paris FC. Iina Salmi – som knackar på dörren till A-landslaget – bytte PK-35 mot Ajax och nätade direkt i Champions League-kvalet.

Landslagslotsen Anna Signeul säger att övergångarna är tecken på att finländska spelare håller hög klass. Hon lyfter upp Engmans övergång: toppklubbarna arbetar hårt i kulisserna och Signeul fick svara på regerande mästaren Chelseas frågor om Engman redan i vintras.

– Det är jätteroligt att Adelina blev scoutad. För storklubbarna finns det många potentiella spelare och de tar verkligen reda på om spelaren är rätt för laget. Jag tror att hon kommer att passa in.

Övergångar till större klubbar kan resultera i mycket bänknötande, men Signeul är inte orolig. Hon tror att spelarna som letade sig till nya adresser fattade rätt beslut och får speltid.

– Vill man utvecklas som spelare håller det inte att sitta på bänken – och de här spelarna vill inte sitta på bänken.

Men allting har inte varit guld och gröna skogar på klubbfronten. Just nu saknar Sanni Franssi klubb. Hon trodde att framtiden i den italienska mästaren Juventus var säker – men det stämde inte. Juventushänvisade till att deredan hade fyllt kvoten för utländska spelare och pekade på dörren. Franssi tränade med Fiorentina, men det ledde inte till ett kontrakt.

– Hennes planer gick upp i rök. Hon har tränat hela sommaren, är i skick och har fått många erbjudanden, men vill inte rusa in i någonting nytt. Just nu kan hon vara med i landslaget, men om vi spelar i oktober och läget är detsamma kan det vara annorlunda, säger Signeul.

"Honka har alla möjligheter"

Förutom finländska spelare har också en inhemsk klubb imponerat ute i Europa. Honka krånglade sig förbi kvalgruppen i Champions League och tog sig till sextondelsfinal som bästa grupptvåa. Nu siktar Esboklubben på att göra någonting ingen annan finländsk damklubb tidigare klarat av: ta sig till åttondelsfinal i CL. För motståndet står schweiziska FC Zürich.

– Jättekul! Det här är nivån som det bästa laget i Finland ska vara på. De har alla möjligheter att vinna över Zürich och ta ett steg till.

Signeul tycker att den finländska damfotbollen hela tiden tar steg framåt. Hon lyfter upp Honka, U17-landslagets framgång i EM och de lovande 19-åringarna. Utvecklingen kommer att synas i landslagsresultaten, säger Signeul.

–  Vi är inte långt borta. Spelarna är jätteambitiösa och vi tar upp nya spelare hela tiden. Jag hoppas att vi redan nu kan visa att vi drar jämnt med Spanien och Österrike, det ska vi göra.

Skadeskugga över ödesmatcherna

Men just nu är läget allt annat än positivt för fotbollsdamerna, som gjort det svårt för sig i VM-kvalet. Tack vare segern över Serbien på bortaplan finns en gnutta hopp – men Finland måste trolla ett par kaniner ur hatten för att VM-drömmen ska fortsätta leva.

Finland avslutar kvalet med bortamatcher mot VM-klara gruppettan Spanien och grupptvåan Österrike. De blåvita måste ta två segrar för att ha chansen att sluta bland de fyra bästa grupptvåorna och knipa en plats i playoff.

I Helsingfors förlorade Finland med 0–2 både mot Spanien och Österrike. Finland fick inte i väg ett enda skott på mål mot Spanien.

–  Vi måste vinna matcherna och jag tror att vi har en god chans att göra det. Spanien har ingenting att spela om och uppträder kanske lite för avslappnat. Vi måste rycka oss i ärmen och visa att vi är bättre än vi varit och vi har all potential att göra det, säger Signeul utan att låta det minsta övertygande.

Utgångsläget inför ödesmatcherna förmörkas av skador. Förstavalet mellan stolparna – Tinja-Riikka Korpela – är långtidsskadad. Viktiga Emmi Alanen haltade av planen med en fotskada efter bara tolv minuter i en seriematch i helgen. Hon är ett stort frågetecken i kvalmatcherna.

Korpelas frånvaro gör att Minna Meriluoto med all sannolikhet står i mål borta mot Spanien den 31 augusti. Hon har inget problem att motivera sig.

–  Att spela matcher med höga insatser är det bästa. Vi ska inte känna någon press och har bara att vinna. Om vi tror på oss själva och är modiga så är allting möjligt.

Minna Meriluoto, HJK

Paula Myllyoja, FC Honka

Anna Tamminen, Åland United

Anna Auvinen, FC Honka

Tuija Hyyrynen, Juventus FC

Emma Koivisto, Kopparbergs/Göteborg FC

Katarina Naumanen, HJK

Anna Westerlund, Lillestrøm SK

Tiia Peltonen, PK-35

Natalia Kuikka, Florida State University

Tia Hälinen, Eskilstuna United

Olga Ahtinen, Brøndby IF

Adelina Engman, Chelsea FC

Emmi Alanen, Vittsjö GIK

Nora Heroum, AC Milan

Ria Öling, Brøndby IF

Sanni Franssi

Julia Tunturi, Eskilstuna United

Kaisa Collin, PK-35

Juliette Kemppi, Bristol City

Linda Sällström, Paris FC Féminines

Jenny Danielsson, Åland United

Eveliina Summanen, HJK

31.8 Spanien–Finland klockan 20

4.9 Österrike–Finland klockan 18

Finland ligger trea i gruppen och måste ta två segrar för att ha en realistisk playoffchans.

Adelina Engman bytte Göteborg mot regerande engelska mästaren Chelsea och inledde på bänken då laget mötte Brighton i cupen i augusti. Hon blev inbytt i andra halvlek.

Tuija Hyyrynen fortsätter representera den italienska mästaren Juventus. Tidigare klubbkamraten Sanni Franssi letar däremot efter en ny klubb.

Linda Sällström lämnade Vittsjö och Sverige för spel i Paris FC.

Iina Salmi lämnade PK-35 och skrev på för Ajax. Hon nätade i Champions League-kvalet mot Linfield.

Nora Heroum representerar numera AC Milan, som köpte upp Brescias rättigheter.

Ria Öling och Olga Ahtinens Brøndby har inlett säsongen i Danmark med dunder och brak. Brøndby har två segrar och 11–1 i målskillnad efter två omgångar. Öling har stått för två fullträffar och Ahtinen har nätat en gång.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning