Signeul: Det ska vara kul att möta Spanien

Landslagstränaren Anna Signeul tror att Finland kan ta poäng av Spanien nästa vecka. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Finland står inför sin tuffaste test hittills i VM-kvalet då topplaget Spanien kommer på besök.– Jag vill att spelarna ska tycka det är kul att möta Spanien och att de ska njuta av den tuffa utmaningen, säger landslagstränaren Anna Signeul.

Anna Signeul presenterade på tisdagen truppen som ska ta sig av Spanien i VM-kvalmatchen nästa vecka. Spanien är skyhög favorit till gruppsegern och den direkta platsen i VM-slutspelet medan Finland får kämpa hårt för att sluta tvåa i gruppen och ha en chans att ta sig till playoffkvalet.

– Som jag ser det ska vi ta sex poäng på de tre kommande matcherna. Det är tre väldigt viktiga matcher för oss då är det förstås bra om vi kan knipa poäng av Spanien, säger Signeul.

– Det känner jag att vi kan göra om vi får till det och spelar bra.

Finland möter Spanien, Österrike och Serbien i de kommande matcherna. Lägret och träningsturneringen på Cypern gav kanske inte önskat resultat då man ser till själva matchresultaten. Finland förlorade tre matcher och spelade en oavgjord. Ändå ser Signeul väldigt positivt på Cypern.

– Vi var tillsammans elva dagar och fick spela fyra tuffa matcher. Det är viktigt för spelarna att få mäta sig med hårda lag och många spelare fick chansen att visa upp sig i landslaget. Jag fick se hur spelarna reagerar och spelar då motståndet blir tufft som det var mot Schweiz och Italien, säger Signeul.

– Jag hade också tid att jobba med laget. Läget är bra, vi har en fin stämning i truppen, en hög ambitionsnivå och motiverade spelare. Men samtidigt ska jag säga att vi fortfarande har en lång väg kvar att gå.

Signeul säger att hon gillar mentaliteten och inställningen hon ser hos sina spelare i landslaget.

– Jag såg precis U17-flickorna spela oavgjort mot Frankrike i Bordeaux och jag måste säga att jag var väldigt imponerad av dem. Vilken fantastisk inställning de spelarna har. De gör vad som helst på planen för att vinna, de ger allt hela tiden och efter matchen var de helt slutkörda, säger Signeul.

– Samma inställning finns också i vårt lag. Spelarna är grymt motiverade och jag är väldigt imponerad av mentaliteten. Det enda problemet jag kan se lite av är att borde tro lite mera på sig själva i alla situationer.

Signeul efterlyser mera positivitet och glädje i tuffa lägen.

– Om man inte är positiv kan man inte heller få någon energi. Man måste vara glad då man spelar fotboll. Ta matchen mot Spanien som exempel: Det ska vara kul att möta Spanien. Spelarna ska tycka att utmaningen är fin och inte vara så hårda mot sig själva hela tiden.

Hon säger att det är i de här tuffa matcherna som man ser vilka spelare som är riktigt bra och höjer sig någon nivå.

– Det är ju inte kul att spela träningsmatcher hela vintern. Det är tävlingsmatcher och speciellt de tuffa matcherna som ska vara de bästa och de roligaste att spela.

Signeul har en klar bild av hur hon vill se sitt lag spela i matchen mot Spanien.

– Vi ska spela med hög intensitet, mycket energi och jobba ihop som ett lag, spela tillsammans och vinna närkamper, slår hon fast.

– Vi ska spela för varandra, ha självförtroende i anfallet och våga hålla bollen. Jag vill också att spelarna ska kunna se möjligheter på planen och inte bli stressade då motståndarna sätter press på oss då de förlorat bollen.

Finland möter Spanien fredag 6 april klockan 18.00 på Telia 5G-arenan.

Fakta

Finlands lag mot Spanien

Anna Signeul har tagit ut följande spelare till VM-kvalmatchen mot Spanien.

Målvakter:

Tinja-Riikka Korpela, Vålerenga Fotball, Meriluoto Minna, HJK, Kreeta-Liisa Yli-Säntti, LB 07.

Utespelare:

Anna Auvinen, FC Honka, Tuija Hyyrynen, Juventus FC, Emma Koivisto, Kopparbergs/Göteborg FC, Katarina Naumanen, HJK, Anna Westerlund, Lillestrøm SK, Tiia Peltonen, PK-35 Vantaa, Olga Ahtinen, Brøndby IF, Emmi Alanen, Vittsjö GIK, Adelina Engman, Kopparbergs/Göteborg FC, Sanni Franssi, Juventus FC, Nora Heroum, Brescia Calcio Femminile, Mimmi Nurmela, PK-35 Vantaa, Linda Nyman, FC Honka, Heidi Kollanen, PK-35 Vantaa, Ria Öling, Brøndby IF, Vilma Hakala, HJK, Kaisa Collin, PK-35 Vantaa, Jenny Danielsson, Åland United, Juliette Kemppi, Lillestrøm SK, Linda Sällström, Vittsjö GIK.

Fakta

VM-kval

Läget i Finlands grupp

Spanien 3 3 0 0 12–1 9

Finland 3 2 1 0 5–0 7

Österrike 3 2 0 1 6–4 6

Serbien 4 1 0 3 3–7 3

Israel 5 0 1 4 0–14 1

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46