Signeul både besviken och förbannad

Bild: Martti Kainulainen

– Vi skulle ha nio poäng efter tre matcher. Nu har vi sju. Det är klart att vi är besvikna, säger landslagstränaren Anna Signeul per telefon från Tel Aviv strax efter att Finland tappat två värdefulla poäng i kampen om en plats i VM 2019.

– Vi ska göra mål mot Israel. Och vi ska spela bättre. Jag hade vissa aningar om det här blir en svårare match än den i Helsingfors i november men det räcker inte som förklaring.

Matchens snackis inträffade en dryg kvart in på första halvlek. Danielle Schulmann höll på att rinna igenom på Daniel Sofers fina genomskärare då det fanns alltför mycket utrymme bakom den finska backlinjen. Tuija Hyyrynen rev henne lätt i armen. Efter en kort överläggning med assisterande domaren och den klubblösa finska stjärnmålvakten Tinja-Riikka Korpela halade Karoline Wacker upp det röda kortet och dömde frispark.

Kortet visade hon åt Anna Westerlund som inte var i närheten av situationen.

– Jag förstår faktiskt inte hur man kan döma så fel. Anna är ju inte i närheten av situationen och inte är det rött på Tuija heller. Frispark och ett gult kort på sin höjd. Vi är ju flera spelare under bollen, säger Signeul.

Efter det låste sig det finska spelet. Löpningsviljan och modet avtog och Israel fick just den matchbilden man ville ha med ett tempofattigt spel.

– De spelar ju riktigt bra och stundtals är det vi som drabbas av panik oftare än dem. Vi tappar mycket då Anna blir utvisad. Hennes lugn och säkerhet med bollen är något vi behöver. Sen är det ju så att vi rör oss för dåligt och är för dåliga med bollen. I synnerhet de sista passningarna stämmer inte även om vi skapar några lägen.

Poängtappet var oväntat och ovälkommet men Signeul ger inte slaget förlorat. I april kommer världsnationen Spanien på besök till Tammerfors.

– Nu måste vi visa att vi kan tävla om VM-biljetten eller en plats i playoff. Mot Spanien måste spelet vara på en helt annan nivå. Före det åker vi till Cypern för nyttiga matcher mot tuffa lag. Vi måste få upp matchtempot igen. Mot Israel var vi för långsamma.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning