Signell: "Nu är det bara att köra"

Bild: TT/Jonas Ekströmer

I VM kämpade Sverige om medaljerna.Den drömmen lever även i EM, men nu väntar Ryssland, Frankrike och Montenegro i mellanrundan.– Nu är det bara att köra, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Efter en tredje rysarkväll i Nantes gick Sverige vidare till mellanrundan av handbolls-EM i Frankrike. Dessutom har Blågult ett bra utgångsläge eftersom landslaget är ett av fyra lag i den nya gruppen som står på två poäng.

– Vi visste att vi hade en tuff grupp från början och målet var att komma vidare. Nu är vi vidare och får poäng med oss. Då är vi med i matchen till nästa runda och det är viktigt, säger vänsternian Jenny Alm.

"Inte så dåliga heller"

Motståndet som väntar är dock tufft i form av Ryssland (OS-guld 2016), hemmanationen Frankrike (VM-guld i fjol) och Montenegro.

– Frankrike och Ryssland tampas ju alltid mer eller mindre om medaljerna och de ser väldigt bra ut. Men när vi får till det, vilket vi får emellanåt, är vi inte så dåliga heller, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Ryssland kommer till mellanrundan i Nantes med maximala fyra poäng. Sverige, Frankrike, Serbien och Danmark har två poäng med sig, medan Montenegro har noll. Just Montenegro väntar i den första matchen på torsdag för Blågult. Balkanlaget, som tränas av den tidigare svenske förbundskaptenen Per Johansson, vann mot Sverige två gånger om i uppladdningen inför EM (28–30 och 30–32)

– Montenegro är vi relativt jämna med. Vi kan slå dem också, säger Signell.

Sverige var en missad straff från att få med sig en poäng i EM-premiären mot Danmark (29–30), men vann sedan två rysarmatcher mot Serbien (22–21) och Polen (23–22). Något som stärker laget, tror Jenny Alm.

– Nu har vi vunnit två jämna matcher och att vi avgör dem till sist är viktigt att ha med sig till matcherna som kommer, säger hon.

Sverige blev VM-fyra i fjol efter förlust mot Nederländerna i bronsmatchen. I semifinalen pressade Blågult blivande världsmästaren Frankrike ända in i slutminuten, men föll med 22–24. Nu möts nationerna igen på lördag. Sverige avslutar sedan mellanrundan mot Ryssland på onsdag nästa vecka.

– Vi möter kanonmotståndare och har en jäkla möjlighet som är intressant och häftig att ta sig an, säger Signell.

Jacobsen dras med skada

Inför fortsättningen finns dock ett orosmoln för Sverige. Lagkaptenen och försvarsgeneralen Sabina Jacobsen har skadebekymmer. Hon säger själv att hon kan spela mot Montenegro på torsdag och det hoppas även Alm, som ersatte Jacobsen i mittförsvaret från slutet av första och hela andra halvlek mot Polen.

– Hon är en spelare som betyder mycket. Hon peppar och utstrålar så mycket när hon är inne. Vi behöver ju så klart henne i mellanrundan, så jag hoppas att hon kan vara med, säger Jenny Alm.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning