Signaler om vulkanisk aktivitet på Island

Vulkanen Grímsvötn på Island. Bild: Johan Hallnäs/TT

Flera jordskalv har registrerats norr om Island under de senaste tre dagarna, enligt Islands meteorologiska institut. Samtidigt varnas om risken för vulkanisk aktivitet på södra Island.

Grímsvötn, den mest aktiva vulkanen på Island, verkar vara på väg att få sitt första utbrott sedan 2011. Isländska myndigheter har sedan i mitten av juni varnat för höga halter av svaveldioxid i luften, som kan vara en indikator på ett förestående utbrott, rapporterar AFP.

När vulkanen Eyjafjallajökull fick ett utbrott år 2010 satte askmolnet som uppstod stopp för över 100 000 flyg och strandsatte mer än åtta miljoner passagerare.

Grímsvötns utbrott förväntas bli betydligt mindre dramatiskt än så. Men vulkanens senaste utbrott år 2011 tvingade ändå Keflaviks flygplats att stänga temporärt, vilket stoppade omkring 900 flyg i Europa, enligt flygorganisationen Eurocontrol.

Grímsvötn ligger i den nordvästra delen av glaciären Vatnajökull, och den största risken för samhället vid ett utbrott är översvämningar av smält is, så kallade jökellopp.

Samtidigt har tusentals småskalv och tre skalv med en magnitud över 5,0 uppmätts norr om Island under de senaste dagarna. Ett av dem kändes hela vägen till Reykjavik, drygt 26 mil från skalvets epicentrum. Det inträffade inte långt från Akureyri, Islands näst största stad – men ska inte ha orsakat några större skador.

En rad mindre jordskalv har dessutom inträffat i sydvästra Island under våren, vilket har gjort att landet har höjt sin beredskap. Enligt Islands meteorologiska institut går det inte att utesluta att de mindre skalven kan utlösa ett större skalv, även om det inte hör till det vanliga.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning