Siggberg lämnar ordförandeposten – tycker att BK-46 borde ha utsetts till mästare

Björn Siggberg tackar för sig i BK-46 efter säsongen som blåstes av på torsdagskvällen. Bild: Lina Enlund

BK:s styrelseordförande Björn Siggberg säger att hamn tycker att Karisklubben borde ha utsetts till mästare då säsongen ställdes in. Samtidigt meddelar han att han lämnar sin post i BK.

Karisklubben BK-46 fick Finlands plats i European Handball League (EHL) då Handbollförbundet på torsdagen helt väntat ställde in resten av säsongen på grund av det nya coronaviruset.

Men det var inte med enbart positiv stämning klubbens styrelseordförande Björn Siggberg tog emot nyheten om BK:s plats i den nästhögsta klubblagsserien i Europa.

– Visst är det fint men det är en annan sak om vi kan ta emot platsen, säger han fundersamt.

– Det ska vara en betydligt större hall än vår om man ska spela i serien. För att BK ska kunna delta måste vi kunna spela inför vår hemmapublik i Karis.

Det är alltså mycket sannolikt att BK-46 tvingas tacka nej till att spela i serien. En lösning kan vara om det europeiska handbollförbundet EHF ger specialtillstånd för spel i Karis.

– Jag tycker vi gör en bra säsong. Vi var inriktade på att köra på guld i vår. Vi hade fått med (Robin) Sjöman till semifinalerna och också Andreas Rönnberg hade kunnat spela i vår. Det hade varit ett förstärkt BK som kämpat om guld i vår, säger Siggberg.

BK fick platsen i EHL då förbundet valde att räkna resultaten i grundserien då man ställde in säsongen. Orsaken var att det var den serie som slutförts och därför ansåg förbundsstyrelsen att det var den mest rättvisa lösningen.

Någon mästare utses inte för säsongen 2019–20 och några medaljer delas inte heller ut.

– Det harmar att det ska gå på det här sättet i det läget, säger Siggberg.

Ni tog hem segern i grundserien, cupmästerskapet och rankas etta i slutet av säsongen. Det kunde väl inte ha gått bättre än så då säsongen ställdes in?

– Vi kunde ha utsetts till mästare, säger Siggberg.

Siggberg ställer sig rätt kritisk till beslutet att BK inte utsågs till mästare. I Norge utsågs Elverum till mästare då laget tog hem grundseriesegern och säsongen sedan ställdes in.

Tycker du att BK borde utses till mästare i Finland?

– Det är kutym i andra länder. Det är bara att kolla hur det gjorts i andra länder och andra sporter där grundserien spelats klart och säsongen sedan avslutats, säger Siggberg.

– Jag tror nog man i Karis kan vara av en viss åsikt i den här frågan och vi får hänga upp en skylt på väggen där det står att vi är rankingetta den här säsongen, fortsätter han.

Om säsongen kör i gång som planerat i höst och BK hissar upp en skylt på väggen är det med en ny ordförande i klubben.

– Jag har meddelat styrelsen att jag kommer att sluta som ordförande, berättar Siggberg.

– Jag hade velat sluta som mästare men nu blir det så här i stället.

Orsaken till att Siggberg lämnar posten han tog över då BK-46 skulle räddas sommaren 2014 då klubben var i kris och herrlaget var på väg till division 1 är att han känner att tiden inte längre räcker till.

– Det är mer än ett halvtidsjobb och helt ärligt börjar rocken kännas rätt tom, säger han.

– Jag kommer säkert att finnas med på något sätt och stödja föreningen men inte på samma sätt som nu.

BK-46 årsmöte ska enligt planerna hållas i augusti.

Tung ekonomisk smäll för BK

Coronaviruset har satt stopp för all idrott i Finland och hur länge hela samhället och idrotten står stilla är det ingen som vet. På torsdagen kom rapporter om att pandemin skulle nå sin kulmen i Finland tidigast i mitten av maj. När den normala dagsordningen återvänder är det ingen som vet.

– Det här slår hårt mot alla föreningar i Finland. Men jag tror att BK är en av dem som drabbas allra hårdast.

Siggberg räknar upp tre orsaker till att Karisklubbens ekonomi sätts i gungning som följd av att verksamheten och samhället står stilla.

– Vi har haft ett publiksnitt på över 600 åskådare per match vilket är mest i Finland och i vårens matcher hade publiksiffran stigit. Det är ett stort bortfall för klubben då de här pengarna uteblir.

Det riktigt stora ekonomiska bortfallet för BK-46 är då klubben var tvungen att ställa in Megamässan som skulle arrangeras i april.

– Det har varit ett mycket stort jobb att arrangera mässan och den har spelat en central roll i BK:s finansiering, säger Siggberg.

Dessutom ser framtidsutsikterna för klubben inte heller speciellt ljusa ut med tanke på det nya coronaviruset.

– Det kommer att vara ytterst svårt att få sponsorpengar inför nästa säsong då den vid något skede kör i gång. Den här krisen slår hårt mot de lokala företagen och många kommer att vara hårt trängda, säger Siggberg.

FM-ligan, herrar:

BK-46

Dicken

Cocks

Sjundeå IF

HIFK

GrIFK

ÅIFK

Pargas IF

FM-serien, damer:

HIFK

Dicken

Sjundeå IF

GrIFK

KyIF

Atlas

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning