Sigfrids: Alla har rätt att prata svenska i fängelser

Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids kräver service på svenska i landets fängelser. Foto: SPT Bild:

Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids kräver att myndigheterna tryggar möjligheten att tala svenska i landets fängelser.

Enligt Sigfrids försätts svenskspråkiga fångar i en ojämlik ställning, eftersom de inte har tillgång till service på sitt modersmål i fängelset.

– Det är oacceptabelt att det ena av våra två nationalspråk i praktiken inte talas i en statlig instans. Regeringen bör ta problemet på allvar. Ingen ska behöva skriva under papper de inte förstår. Vi måste öka fängelsernas resurser så att svenskspråkiga kan behandlas på lika villkor, säger Frida Sigfrids i ett pressmeddelande.

I Finland finns i dag 16 slutna och 19 öppna enheter inom kriminalvården som administreras av Brottspåföljdsverket. Enligt Sigfrids saknas det svenska språket i såväl material som service i alla dessa enheter, vilket enligt henne försätter svenskspråkiga fångar i en orättvis position.

– Vare sig det handlar om ärenden som framtidsutsikter kring boende eller möjligheten till utbildning är språket avgörande för de dömdas framtid, säger Sigfrids.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning