Sifan Hassan tog andra VM-guldet i Doha

Sifan Hassan vann finalen på 1 500 meter. Bild: Karim Jaafar/Lehtikuva-AFP

Sifan Hassan hade redan fixat guldet på 10 000 meter under friidrotts-VM i Doha. Och det blev en dubbel för nederländskan som även vann på 1 500 meter.

I finalen på 1 500 meter tog hon kommandot tidigt och med ett halvt varv kvar hade Hassan skapat en stor lucka till resten av fältet. Hon gick i mål som överlägsen segrare på suveräna tiden 3.51,95 – nytt mästerskapsrekord.

– Jag är så glad, sade en märkbart berörd Hassan i segerintervjun.

Faith Kipyegon, Kenya, tog silver på nytt nationsrekord, 3.54,22 och bronset gick till etiopiskan Gudaf Tsegay som satte personbästa på 3.54,38.

Sifan Hassan har fått mycket uppmärksamhet under mästerskapet i Doha, inte bara på grund av hennes prestationer på löparbanan. Hennes tränare Alberto Salazar stängdes av för dopning mitt under VM och har kastat en skugga över alla hans adepter i mästerskapet. Hassan själv har hela tiden betonat att utredningen mot tränaren fokuserat på en tid innan hon anslöt till Salazars träningsgrupp, Nike Oregon Project.

I en intervju med SVT var Hassan känslosam kring att hon har misstänkliggjorts på grund av kopplingen med Salazar.

– Jag kan inte förstå det. Jag har alltid varit bra och alltid jämn, säger hon till SVT.

– Tror de att jag fuskar och kommer undan med det? Tror de inte att jag testas?

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning