Sifan Hassan tog andra VM-guldet i Doha

Sifan Hassan vann finalen på 1 500 meter. Bild: Karim Jaafar/Lehtikuva-AFP

Sifan Hassan hade redan fixat guldet på 10 000 meter under friidrotts-VM i Doha. Och det blev en dubbel för nederländskan som även vann på 1 500 meter.

I finalen på 1 500 meter tog hon kommandot tidigt och med ett halvt varv kvar hade Hassan skapat en stor lucka till resten av fältet. Hon gick i mål som överlägsen segrare på suveräna tiden 3.51,95 – nytt mästerskapsrekord.

– Jag är så glad, sade en märkbart berörd Hassan i segerintervjun.

Faith Kipyegon, Kenya, tog silver på nytt nationsrekord, 3.54,22 och bronset gick till etiopiskan Gudaf Tsegay som satte personbästa på 3.54,38.

Sifan Hassan har fått mycket uppmärksamhet under mästerskapet i Doha, inte bara på grund av hennes prestationer på löparbanan. Hennes tränare Alberto Salazar stängdes av för dopning mitt under VM och har kastat en skugga över alla hans adepter i mästerskapet. Hassan själv har hela tiden betonat att utredningen mot tränaren fokuserat på en tid innan hon anslöt till Salazars träningsgrupp, Nike Oregon Project.

I en intervju med SVT var Hassan känslosam kring att hon har misstänkliggjorts på grund av kopplingen med Salazar.

– Jag kan inte förstå det. Jag har alltid varit bra och alltid jämn, säger hon till SVT.

– Tror de att jag fuskar och kommer undan med det? Tror de inte att jag testas?

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning