SIF utmanade HIFK i thriller

Saara Lehtola och SIF gav HIFK en riktig match. Bild: Thomas Sundström

Det blev en riktig genomkörare i Sjundeå mellan SIF och HIFK i damernas FM-serie. SIF:s sista skott resulterade dock inte i mål, utan gästerna kunde vinna med uddamålet, 30–29

Sjundeå IF:s damer hade inlett serien med en stor hemmaförlust mot Grankulla IFK, medan HIFK gjorde säsondsdebut i Sjundeå. Samtidigt var det också premiär för HIFK:s nya tränare Nils Kühr som till hjälp har den forna storspelaren Linda Cainberg.

– Nog är det spännande att komma till ett nytt lag och en ny serie. Och förstås är det skönt att börja med en seger, även om det blev jämnt, sade Kühr efteråt.

Matchen blev dock oväntat svår för HIFK. SIF höjde sin nivå stort jämfört med premiären och hängde bra med.

– Men vi visste att SIF var bättre än vad den fösta matchen visade. Samtidigt håller vi ännu på att lära känna vandra och dessutom fick alla spela mycket i dag. Det är på det sättet man lär sig, sade Kühr.

SIF kom tillbaka

I första halvlek ledde HIFK redan med 10–6, men SIF tog sig tillbaka in i matchen. Tre minuter före paus kvitterade Madeleine Lindholm till 15–15.

I paus ledde HIFK med 18–16 men SIF steg trots en utvisning direkt i kapp till 18–18. HIFK svarade dock snabbt och när Sara Jäntti gjorde 26–21 fick gästerna litet andrum.

Men det räckte inte för HIFK. SIF kom tillbaka med två minuter kvar att spel kvitterade Saara Lehtola till 29–29.

Diskutabelt

Med 45 sekunder kvar att spela gjorde Ella Holopainen 30–29 för HIFK, innan SIF kom upp i ett sista anfall. Avgörandet blev dock snöpligt, domarna lyfte handen i ett tidigt skede som varning för passivt spel och SIF fick gå på ett dåligt skott med tio sekunder kvar att spela. Dit försvann kvitteringschansen.

– Jag förstår det inte över huvud taget, att komma och börja varna för tidspel just då i matchens viktigaste anfall. Det är helt horribelt och det fanns ju inte ens orsak till det, sade en mycket besviken SIF-tränare Jan Hagman.

Tid finns

HIFK vann därmed med 30–29 . Bra i Helsingforslaget var yttern Petra Gostowski i första halvlek, medan Jannie Grönmark steg fram när det behövdes. Något egentligt formbesked gav dock det tippade topplaget inte.

– Det var litet ojämnt, men det fanns mycket positivt. Vi har många unga spelare och de måste få tid. Men den tiden finns, sade Nils Kühr.

För SIF blev det en ny förlust, men matchen var ändå ett ordentligt steg framåt jämfört med mötet mot GrIFK en vecka tidigare. Nu spelade man med en helt annan inställning och inte minst Madeleine Lindholm steg fram. Saga Narkiniemi i målet och Saara Lehtola var också så viktiga.

– Just nu känns det surt, vi hade varit värda mera. Men samtidigt höjer vi oss ordentligt och spelarna har en fin inställning. Med den här takten tar vi nog poäng, sade Jan Hagman.

På herrsidan vann Cocks med 27-21 över HC Tallinn.

I Kamratmötet i Åbo mellan ÅIFK och HIFK var hemmalaget klart bättre med 26-19. HIFK har förlorat sina tre inledande matcher.

Dicken avgjorde tidigt borta mot Sjundeå. Max Granlund var bästa målskytt med sju fullträffar då Dicken vann med 27-17.

SIF: Madeleine Lindholm 9, Mariela Lönnqvist 4+4, Saara Lehtola 6, Nea Puijola 3, Nora Wunsch 1, Matilda Luuppala 1, Natalie Jürgens 1

HIFK: Jannie Grönmark 5, Petra Gostowski 5, Ella Holopainen 4, Sara Jäntti 2+2, Ida Väyrynen 3, Emma von Nandelstadh 2, Isabel Larsson 2, Annamari Jääskeläinen 2, Milla Lindroos 1, Ellen Härkönen 1, Kathlen Ax 1.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning