Sierra Leone vädjar om hjälp efter översvämningar och jordskred – hela samhällen har utplånats

Översvämmmade gator i Regent nära huvudstaden Freetown. Bild: Lehtikuva/AFP/Str

Sierra Leone behöver brådskande hjälp efter gårdagens översvämningar och jordskred som krävde över 400 människors liv.

Flera hundra döda har grävts fram ur leran efter skyfall och jordskred i Sierra Leone.

President Ernest Bai Koroma säger att landet behöver "akuthjälp nu" för de tusentals drabbade människorna.

Bårhusen i huvudstaden Freetown fylls med kroppar efter svåra översvämningar och jordskred. Räddningsarbetare har hittills grävt fram nästan 400 döda ur leran efter skredet i utkanten av Sierra Leones huvudstad Freetown. Och fler väntas bli funna i takt med att sökinsatserna fortskrider.

De kraftiga skyfallen tidigt på måndagen har lett till en katastrof i Sierra Leone, ett av världens fattigaste länder. Röda Korset räknade redan samma dag till 312 döda. På tisdagseftermiddagen uppskattade organisationen antalet saknade till 600.

Under tisdagen ska massbegravningar genomföras för att frigöra plats på det centrala bårhuset.

Otillräcklig utrustning

Bilder visar orange lera som rinner längs gatorna i huvudstaden Freetown. På filmer som lagts upp på sociala medier syns människor vada i sörjan för att komma över gatorna.

Ingen varning utfärdades av landets meteorologiska myndighet innan det massiva regnet föll över staden.

Enligt en AFP-journalist på plats kämpar Röda Korset med att få dit tillräckligt med utrustning för att kunna gräva fram dem som begravts djupt ned i leran.

Under tisdagen besökte presidenten Regent, det värst drabbade området som ligger i utkanten av Freetown. Där kämpade han för att hålla tillbaka tårarna när han höll ett tal och han vädjade om akuthjälp till landet.

– Hela samhällen har spolats bort, säger han.

I Regent kollapsade en hel bergssida av vattenmassorna. En AFP-journalist vittnar om att kroppar flyter i vattnet i området.

"Skadats svårt"

Fatmata Sesay, som bor i området Juba, väcktes vid halv fem på morgonen av att regnet vräkte ned. Hon gråter när hon berättar om vad som hände.

– Jag lyckades komma undan genom att klättra upp på taket och då kom grannarna och räddade mig. Vi har förlorat allt och har ingenstans att sova, säger Sesay, en av tusentals hemlösa efter skyfallen.

Återkommer årligen

Den tillförordnade kommunikationsministern Cornelius Deveaux säger att Koroma har utlyst nationellt katastrofläge. Hans egen chef, den ordinarie kommunikationsministern, ligger på sjukhus efter att ha skadats i översvämningarna.

Freetown, en tätbefolkad stad med 1,2 miljoner invånare, drabbas årligen av översvämningar under regnsäsongen. För tre år sedan omkom tio personer.

Hjälporganisationen Rädda Barnen arbetar med att sätta upp tillfälliga boenden och för att skydda drabbade, särskilt barn, mot att smittas av sjukdomar som kan spridas i vattnet.

– Regnperioden är inte över. Vi måste vara redo för fler katastroflägen, säger Sasha Ekanayake, organisationens chef i landet.

Sierra Leone var ett av länderna i Afrika som drabbades hårt i utbrottet av ebola 2014. Över 4 000 människor avled. Landet lider fortfarande ekonomiskt av efterverkningarna av utbrottet.

Omkring 60 procent av Sierra Leones befolkning lever under fattigdomsgränsen i landet, enligt FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Landet är rankat som 179:a av 188 länder på FN:s Human Development Index, som slår samman uppgifter som förväntad livslängd, utbildningsnivå och inkomster.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning