Sideways med Sugarman och Silvana Imam

Ett utbud som inkluderar det bästa av nationell och internationell indiemusik – så beskriver Sideways årets festival. HBL listar akterna du inte ska missa under helgens festival.

I helgen är det dags för musikfestivalen Sideways i Helsingfors. Sideways har liksom tidigare år lyckats hålla sitt utbud lagom sparsamt, blandat och fullspäckat med både kända och mindre kända artister. Förhoppningsvis påverkar flytten från Teurastamo till Helsingfors ishall inte heller festivalens intima atmosfär i år.

Under Silvana Imams konsert i Stockholm för två veckor sedan sade en kompis att det är som att vara med i en sekt när man är på hennes spelningar. Dels har den svenska hiphop-artisten en särskilt trogen fanskara som gör hennes konserter engagerade och interaktiva, dels är hon otroligt närvarande, ger allt och bjuder på en bra blandning av äldre och nyare musik.

Imam spelar sent på fredagsnatten på Sideways, men spelningen är värd att vaka för. I år är Imams turné också mer exklusiv än vanligt. Hon meddelade nyligen att hon inte kommer släppa sitt planerade album utan enbart köra albumets låtar live.

Sugarman

Sixto Rodriguez annorlunda historia är bekant för den som sett Oscarsvinnande dokumentären Searching for Sugarman. Den amerikanska singer-songwritern släppte album på 1970-talet men fick aldrig något genomslag på hemmaplan. Av en slump blev hans musik däremot känd i Sydafrika, utan att han visste om det.

Tack vare dokumentären fick 70-åriga Rodriguez en boost i karriären år 2012, och blev plötsligt omtalad världen runt. Hans musik jämförs ofta med Bob Dylan och Cat Stevens. Det är också därför han passar perfekt för en mindre festival som Sideways där det får vara intimt, lite udda och personligt.

Det är inte första gången indierockbandet The National spelar i Finland och som en av Sideways headliners är de antagligen ett måste för flera festivalbesökare. Ändå vill jag lyfta upp dem som en akt man inte ska missa.

Jag har enbart hört positiva åsikter om The Nationals livespelningar och deras melankoliska indierock är som gjord för stämningsfulla festivalspelningar. Efter mer fartfyllda affischnamn som de tidigare dagarna kommer deras spelning vara ett perfekt avslut på söndagen.

Inhemsk indiemusik

Sideways bjuder också på intressanta finska indiemusiker, till exempel Suad "UAD" Khalifa. SUAD har tidigare medverkat på låtar av elektroniska musiker som Jaakko Eino Kalevi. Som soloartist gör hon dock snarare indiepop/indierock. Hon bjuder på en fräsch och unik musik, som förhoppningsvis dyker upp på flera scener efter Sideways.

Kauriinmetsästäjät är en annan inhemsk grupp som synts på flera festivaler under de senaste åren. Jag slutar inte fascineras av denna killduo som gör elektronisk indiemusik på finska. De för med sig dansanta rytmer och en härlig musikatmosfär som åtminstone imponerade på Flow förra året. Och för dem som föredrar melankolisk indierock på finska finns Antti Autio, som spelar på söndagseftermiddagen.