Sibiriska vindar drar in och ger bitande köld i söder

Exakta temperaturer är svåra att ge för de närmaste dagarna, säger meteorologerna, men kallt ska det bli. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Torsdagen blir mycket kall i landets södra och mellersta delar, säger meteorologerna. Kall luft blåser in över Finland i över en vecka.

När kvicksilvret kryper neråt under torsdagen kan personer med sådana kroniska sjukdomar som förvärras vid kyla känna av extra symtom. Därför lyser väderkartorna för landets södra och mellersta delar gula under de följande dagarna. Gul färg är koden för "möjligtvis farlig".

Vädertypen gör det svårt att förutspå exakta temperaturer, säger man på Meteorologiska institutet. Kartorna för landets södra delar visar på -14 grader för torsdag och -17 grader för fredag, men ställvis kan det bli betydligt kallare.

På väderkartorna ligger termometersymbolerna som varnar för köld tätt – från södra kusten upp till Karleby. Det är arktisk luft som strömmar in över Finland och gör att kölden börjar knäppa i knutarna.

De kalla luftmassorna kommer från Sibirien och Ishavet och rör sig västerut över Finland. Allra mest kommer de nordöstra delarna av Europa att frysa under den närmaste veckan.

Dra på dig mössan nu – i bitande kall vind är det lätt att förfrysa öronen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Den kalla luften som blåser in över Finland kommer från Sibirien och Ishavet. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning