Sibirien brinner: "Vi gråter av vanmakt"

Frivilliga vilar i nordöstra Sibirien efter att ha grävt branddiken i hopp om att hejda eldens framfart. Bild: Ivan Nikiforov/TT-AP

Nordöstra Ryssland har den torraste och varmaste sommaren på 150 år. Vädret underblåser omfattande skogsbränder i Rysslands största delrepublik Jakutien (Sacha) i nordöstra Sibirien.

Frivilliga män, kvinnor och barn deltar i brandsläckning. Jakuter vädjar till den miljöengagerade Hollywoodstjärnan Leonardo DiCaprio om hjälp, och bombarderar ryska miljöministers konton i sociala medier.

– För oss är naturen en levande, generös och vis mor. Varje sommar ser jag hur hon vissnar. Alla vi gråter av vanmakt, berättar en pensionerad jakut som bor i Malzjegar, en by omringad av skogsbränderna, för TT.

Den totala skogsytan i Rysslands delrepublik Jakutien (Sacha) utgör 256,1 miljoner hektar. Det är 83,4 procent av delrepubliken.

Än så länge har skogsytan som har brunnit i år motsvarat 1,4 miljoner hektar.

År 2020 brann det över 6 miljoner hektar.

Regionen har utlyst nödläge och från och med 1 juli har myndigheterna förbjudit invånare att befinna sig i skogen.

Källa: Nyhetsbyrån Tass.

58-åringen som inte vill skylta med namn är en av de frivilliga som varje år släcker skogsbränder i Rysslands största delrepublik. I Sacha, det nya namnet på Jakutien, täcker skogen över 80 procent av ytan.

Bränder och farlig rök

På tisdagen har 27 skogsbränder, som sammanlagt omfattade 56 000 hektar, släckts. Över 2 000 personer ska ha deltagit i arbetet, både räddningspersonal och frivilliga, helikoptrar och sjöflygplan har satts in.

Skogsbränder i Jakutien. Bild: Grafik: Anna-Lena Lindqvist/TT

Men nya brandhärdar uppstår och just nu finns över 200 aktiva skogsbränder i republiken, enligt federala ryska räddningsmyndigheter.

Hittills i år har en yta på över 1,4 miljoner hektar berörts av bränderna, över 1,2 miljoner av dem var skog, enligt myndigheter. Men miljöorganisationen Greenpeace uppskattar den förstörda skogsytan till 3,5 miljoner hektar.

Men säsongen är långt ifrån slut, och förra året brann det på över 6 miljoner hektar.

– Just nu ser det värre ut än det var förra året. Skogsbrändernas yta är mindre, men de sprider sig snabbare. Till slut kan det blir ett rekordår för Jakutien, säger Aleksej Jarosjenko, ordförande för skogsavdelningen på Greenpeace, till BBC.

Dis från bränderna över republikhuvudstaden Jakutsk. Bild: Jevgenij Sofronejev/TT-AP

48 bebodda områden och republikens huvudstad Jakutsk beskrivs som insvepta i rök. Värdena för gifter i luften är minst 1,7-3 gånger så höga som tillåtet, och enligt Novaja Gazeta på en del håll 15–30 gånger så höga.

Därför rekommenderar lokala myndigheter att folk håller sig inomhus så mycket som möjligt, och använder ansiktsskydd om man befinner sig utomhus.

I söndags stängdes den lokala flygplatsen på grund av dålig sikt.

Varmast på 150 år

Sacha är Rysslands brandfarligaste region. Skogsbränder är vanliga, men förvärras av extremt väder i klimatförändringarnas tidevarv.

– Det finns flera anledningar till årets bränder. En av dem är att vi har den torraste och varmaste sommaren på 150 år, säger Jevgenij Grigorjev, borgmästaren i republikens huvudstaden Jakutsk, i en intervju med tv-kanalen Dozjd.

Skogsbränder i Sacha. Bild: TT-AP

Den pensionerade jakuter som TT har pratat med upplever att skogsbränderna intensifieras varje år. När bränderna kommer nära hans by är hela den manliga befolkningen involverad i släckning.

– Nu är alla våra män som bor i byn upptagna med slåtter, men vi har varnats av lokala myndigheter att vi kommer att behöva släcka bränder i fall situationen försämras, säger han.

Det brinner även i andra delar av Ryssland. I ryska Karelen, som gränsar till Finland, omfattar skogsbränderna runt 6 000 hektar, och fler än 300 personer och 64 fordon har involverats i släckning.

Även från närliggande Vologda, Irkutsk, Tjeljabinskt län i Uralområdet, Kamtjatka i Fjärran östern, samt i Magdan och Primorje i östra Ryssland rapporteras bränder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning