Sibbomordet: Polisen förtegen om finlandssvensk direktörs död

Det avspärrade huset i Sibbo där offret hittades. Bild: Östnyland/Jon Nyqvist

Mordutredningen i Söderkulla kopplas till en person i mörk regnkåpa som sågs i området dagen då dådet ägde rum.

Det har nu gått en dryg vecka sedan den 49-åriga direktören hittades död i en villa i stadsdelen Hansas i Söderkulla i Sibbo. Dådet ägde rum under måndagskvällen. Polisen larmades till huset morgonen därpå. 49-åringens kropp bar tecken på yttre våld, och fallet utreds som misstänkt mord.

Sedan dess har informationen som sipprat fram varit mycket knapp. Utredningsledaren, kriminalkommissarie Mikko Minkkinen, avslöjar inte om polisen har någon misstänkt eller om några gripanden gjorts. Motivet till dådet är också höljt i dunkel.

Med hänvisning till utredningstekniska skäl kommenterar polisen inte heller hur dådet utfördes eller om någonting har stulits ur bostaden.

– Men vi vet betydligt mer om fallet än vi i det här skedet kan gå ut med, säger Minkkinen.

Enligt polisen har en okänd person rört sig i området iförd mörk eller kamouflagefärgad regnkåpa i sommarhettan. Personen har observerats i närheten av huset av åtminstone ett ögonvittne, enligt uppgifter till Iltasanomat.

I området finns också flera övervakningskameror med videoinspelning som polisen plöjt genom.

"Ingen fara för allmänheten"

Offret var en högutbildad och framgångsrik finlandssvensk direktör som bland annat jobbat med finansiering och placering inom storbolag.

Mikko Minkkinen kommenterar inte om offret verkar ha valts slumpmässigt, eller om andra motiv legat bakom.

– Det enda jag kan säga är att boende i området inte har orsak att oroa sig, säger Minkkinen.

Tidningen Östnyland träffade en Hansasbo som brukar rasta sin hund nära huset, som nu är avspärrat med polistejp.

– Första natten efter att vi fick veta att det skett måste jag ta mig en funderare om jag ska fortsätta hålla terrassdörren öppen på natten, sade Hansasbon som vill vara anonym.

Polisen tar fortfarande emot tips och iakttagelser om fallet på numret 0295 436 442.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning