Den misstänkta Sibbomördaren var offrets arbetskompis

Kulhålen i dörren tyder att den misstänkta Sibbomördaren inte ville ge sig frivilligt. Skotten är avfyrade inifrån bostaden. Mannen påträffades död inne i lägenheten och misstänks ha skjutit sig själv. Han ägde inte bostaden. Bild: Timo Kari

Den huvudmisstänkta till mordet på den 49-åriga Sibbodirektören var en gammal arbetskamrat till offret. Misstänkta mördaren dog under polisinsatsen mot hans lägenhet på Kaserngatan 34 i Helsingfors på torsdagskvällen. Polisen avfyrade inga skott under operationen.

Namnet på anslagstavlan i trappan avslöjar mannens identitet. Det visar sig att offret och den likaledes döda huvudmisstänkta hade jobbat på samma firma, där de sysslade med omfattande placeringsverksamhet med mycket sofistikerade investeringsinstrument. Till deras specialområden hörde bland annat handel med hedgefonder och derivater.

Den misstänkta slutade på firman för två år sedan. Han har varit aktiv i reservofficerssammanhang. Mannen blev 34 år gammal.

– Vi har vissa indicier på att det har förekommit bitterhet, men om det varit orsak nog att döda den andra är svårt att säga. Nu kan vi inte heller fråga ut den misstänkta. Men självfallet försöker vi reda ut motivet – i värsta fall blir det öppet, säger spaningsledare Mikko Minkkinen vid Östra Nylands polisstation.

Mordoffret hade stått i chefsposition i förhållande till den misstänkte.

Mordoffret slutade själv på firman efter samarbetsförhandlingar i februari i år.

Polisen kom mannen på spåren med hjälp av bland annat övervakningskameror där den misstänktes bil sågs nära mordplatsen i Hansas i Sibbo vid olika tidpunkter. Polisen misstänker att han följde med sitt offer i över en och en halv månads tid innan han slog till måndagen den 23 juli.

– Det var många faktorer som ledde till genombrottet. Övervakningskameror, ögonvittnen och en noggrann utredning av offrets bakgrund. Vi kollade alla hans tidigare arbetsplatser för att hitta eventuella motsättningar och småningom föll pusselbitarna på plats, säger Minkkinen.

Polisinsatsen i torsdags var kraftig med tungt beväpnade polismän i skottsäkra västar som trängde in i trapphuset på Kaserngatan. Hela området var avspärrat med ett stort antal polispatruller.

Polisen var beredd på att mannen kan vara farlig.

En granne som HBL:s fotograf råkade på gatan berättade att det hörts gälla skrik i trappan innan skotten brann av.

På fredagen var grannarna ovilliga att kommentera händelsen.

När HBL tittar in i trapphuset där mannens lägenhet i översta våningen utsattes för polisinsatsen i torsdags är golvet fortfarande täckt av sågspån från dörren som polisen sågat upp. Dörren bär spår av flera kulhål som skjutits genom dörren inifrån. Åtminstone en del av dem har borrat sig in i trappväggen.

På internet kan man hitta bilder från skjuttävlingar som mannen deltagit i. Han har också vunnit pris i en fototävling. Motivet var en soldat beväpnad med stormgevär.

Namnet på dörrskylten är inte den misstänktes. Hans namn finns på den uppdaterade namntavlan nere i trappan.

Huset där dramat ägde rum hör till de fashionablaste i Gardesstaden i centrala Helsingfors.

Polisen blev under fredagen alltmer övertygad om att mannen har agerat ensam. Han hade setts röra sig när brottsplatsen i en kamouflagefärgad regnkåpa, vilket hade väckt utomståendes uppmärksamhet.

Tre andra personer greps på torsdagen och togs in för förhör. Polisen uppgav i går att männen skulle förhöras så att deras delaktighet med säkerhet kan uteslutas.

– De ingick i en annan utredning som polisen håller på med och det framgick att de inte hade någonting med detta att göra. De släpptes alla efter förhören på fredagen, säger Minkkinen.

Polisen bekräftar att den döda var bunden när han sköts. Hur den misstänkta klarat av att genomföra dådet ensam har man ännu inga säkra svar på. Offret påträffades först nästa dag i huset där han bodde.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46