Sherpa besteg Everest två gånger på en vecka – "ingen stor grej"

Kami Rita Sherpa, 49 år, har bestigit Mount Everest 24 gånger – varav två gånger på en vecka. Arkivbild Bild: Niranjan Shrestha/TT-AP

En nepalesisk sherpa har bestigit Mount Everest två gånger på en vecka. Samtidigt satte han nytt rekord genom att nå toppen på det 8 848 meter höga berget för 24:e gången.

Men några planer på att dra sig tillbaka har den 49-årige Kami Rita Sherpa inte.

– Jag är frisk och kan fortsätta tills jag är 60 år gammal. Med syrgas är det ingen stor grej, säger han till BBC.

Första gången han besteg Everest var 1994 och inför varje expedition tillber han berget och ber om ursäkt för att han måste placera sina fötter på dess kropp.

Utländska bergsklättrare tar ofta hjälp av erfarna sherpas som planerar rutten, sätter upp rep i berget och bär förnödenheter och syrgas. Bland dem som har bestigit Mount Everest flest gånger hör tre andra bergsguider, som alla nått toppen 21 gånger vardera.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning