Sharon Stone stjärnan i Steven Soderberghs kriminalserie

Garrett Hedlund och Sharon Stone i Steven Soderberghs alpina mordmysterium. Bild: HBO

Sharon Stone som äldre barnboksförfattande femme fatale är sevärd i Steven Soderberghs kriminalserie Mosaic.

Mosaic finns på HBO Nordic.

HBO:s miniserie Mosaic (2018) har affischnamn som väcker intresse. Sharon Stone (Basic Instinct) ses i en av de bärande rollerna och regissör är Steven Soderbergh (Sex, Lies, and Videotape, Erin Brockovich och Ocean's-trilogin).

Serien var från början ett app-experiment där användarna kunde välja hur de ville följa berättelsen, ett grepp som vi kan få se mer av i framtiden. Appen är däremot endast tillgänglig i USA, och det som nu kan ses här på HBO Nordic är den sexdelade tv-versionen. Denna app-bakgrund bara som information, den är inget man noterar när man ser serien som till sin genre är ett kriminaldrama.

Kriminalgåtan kretsar kring mordet på den uppburna barnboksförfattaren Olivia Lake (Stone) och serien inleds med några avsnitt som presenterar bakgrunden. Handlingen utspelar sig på skidorten Park City i Utah där den självupptagna, ensamlevande barnboksförfattaren lär känna två män som blir huvudmisstänkta. Stone övertygar starkt i rollen som den diviga femme fatalen som tar den unge hunken Joel Hurley (Garrett Hedlund) som inneboende. Han har själv illustratörsdrömmar och det är uppenbart att hon har förhoppningar om någonting mera. Hon bor på ett attraktivt ställe och när hon vägrar sälja mark frivilligt anlitar hennes grannar bedragaren Eric Neill (Fred Weller) till att sol och våra den av henne.

Det är med andra ord taktikspel och förslagenhet på hög nivå. Efter att ha gett bakgrunden gör serien ett perspektivskifte och hoppar fyra år framåt i tiden och huvudpersonen växlar till den ena av männens syster (Jennifer Ferrin). Hon börjar utreda mordet eftersom hon inte tror att hennes bror, som sitter i fängelse för det, är skyldig.

Den som förväntar sig action ska inte göra sig besvär här. Det här är en kriminalserie av det mer intellektuella, resonerande slaget med mycket dialog och förhållandevis lågt tempo. Det är intelligent och välspelat och intressantare än genomsnittet i genren, men kräver visst tålamod.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03