SFV:s vice ordförande: Från och med nu är vi extra vaksamma

– Jag hade också kunnat välja att vara tyst, men när någon som jag har en god uppfattning om blir påhoppad, är min ryggmärgsreflex att försvara. Ibland nöter det på mitt förtroendekapital, vilket det gjorde den här gången. Andra gånger har det förmerat det, säger Wivan Nygård-Fagerudd. Bild: Tor Wennström

Uppståndelsen kring Svenska folkskolans vänners tilltänkta tjänstebostad till kanslichefen grämer vice ordföranden Wivan Nygård-Fagerudd, som inte hade blivit underrättad om att det handlade om en jättevåning. "Det goda med det här är att det ruskar om oss och ytterligare understryker behovet av att vara vaksam", säger hon.

Svenska folkskolans vänners vice ordförande Wivan Nygård-Fagerudd grämer sig över att hon och resten av styrelsen aldrig fick veta vilket slags tjänstevåning de klubbade igenom då SFV tog beslut om att renovera en bostad åt kanslichefen Johan Aura. Avgående ordföranden Per-Edvin Persson kom förra veckan med en offentlig ursäkt eftersom han inte hade berättat om detaljerna kring bostadens storlek för resten av styrelsen: Sex rum och kök på 289 kvadratmeter.

– När vi fattade beslut om tjänstebostad och renovering utgick vi från att det rörde sig om rimliga dimensioner. Men i ljuset av det skedda borde vi ha väntat och bett att få se ritningar och detaljuppgifter. När det finns förtroende ska man kunna skicka ut någon och köpa en bil utan att behöva säga: "Välj inte en Ferrari". Sådana här situationer ska inte behöva uppstå och vi bär alla ansvar, säger Nygård-Fagerudd som tycker att det var rakryggat av Persson att gå ut med en ursäkt.

Efter HBL:s avslöjande om tjänstebostaden backade kanslichefen och meddelade att han inte kommer att flytta in i paradvåningen som i stället hyrs ut på fria marknaden.

Nygård-Fagerudd har blivit ombedd att ta över ordförandeklubban i SFV efter årsmötet i slutet av den här månaden.

Wivan Nygård-Fagerudd, du försvarade arrangemanget med bostadsförmånen i sociala medier, men säger nu att ni borde ha väntat och krävt uppgifter om storleken på bostaden. Ändrade du dig i och med att bostaden kom att väcka högljudda protester?

– Jag har försvarat en i mitt tycke kompetent och arbetsam kanslichef och jag har försvarat beslutet om tjänstebostad. Men storleken på bostaden har jag inte försvarat. Den var en kalldusch för mig och för resten av styrelsen som fick informationen via HBL.

Förtroendekapitalet fick sig en törn

Nygård-Fagerudd säger att hon förstår att folk kan anse att det inte var strategiskt klokt av henne att över huvud taget gå i försvarsposition.

– Jag hade också kunnat välja att vara tyst, men när någon som jag har en god uppfattning om blir påhoppad, är min ryggmärgsreflex att försvara. Ibland nöter det på mitt förtroendekapital, vilket det gjorde den här gången. Andra gånger har det förmerat det.

Då den nya styrelsen tar vid efter årsmötet vill Nygård-Fagerudd att styrelsen noga går igenom alla detaljer kring ledningens avlöning. Hon säger att en eventuell tjänstebostad ska vara av rimlig storlek och i enlighet med SFV:s värderingar och profil. Dessutom ska bostaden finnas i ett hus som ägs av SFV, men just nu finns inga sådana lediga.

Hur ser du på att tjänstebostaden orsakade så stor uppståndelse och många blev arga på er?

– Det är frustrerande att en felbedömning får så stor effekt och påverkar många år av arbete för att öka SFV:s utdelning. Men jag och de andra i styrelsen är väldigt motiverade att hugga i och återvinna det förtroende som gått förlorat. Det goda med det här är att det ruskar om och ytterligare understryker behovet av att vara vaksam och noggrann. Styrelsen måste känna till allt den behöver veta.

Svenska folkskolans vänner arrangerade tidigare, innan Nygård-Fagerudd blev styrelsemedlem så kallade bildningsresor som kunde gå till världens alla hörn. Resorna var gratis för styrelsemedlemmar och äkta hälfter fick vid något skede åka med till halva priset.

Resorna lades ner år 2010 och efter det har styrelsen inte rest utomlands, enligt Nygård-Fagerudd. Undantaget är här den studieresa som styrelsen i år gjorde till Kanada, där man bekantade sig med minoritetspråksfrågeställningar och det kanadensiska skolsystemet. Nygård-Fagerudd säger att studieresan inte går att jämföra med de tidigare så kallade bildningsresorna.

– Vi hade ett digert program och mötte ett fyrtiotal sakkunniga i tre provinser. I Montréal hade jag tio minuter fritid då jag gick ut på torget för att knäppa ett bildbevis på att jag hade varit där.

Kanadaresan gjordes i businessklass, men Nygård-Fagerudd utgår från att SFV flyger turistklass om inte särskilda skäl föreligger.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning