SFV vill väcka läslusten – donerar Kjell Westös roman till alla svenskspråkiga gymnasier

SFV har donerat Kjell Westös roman Den svavelgula himlen till samtliga gymnasier i Svenskfinland. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Svenska folkskolans vänner donerar en klassuppsättning av Kjell Westös roman Den svavelgula himlen till samtliga gymnasier i Svenskfinland.

– Genom bokdonationen vill SFV medverka till att höja elevernas intresse för läsning. Det här är en av flera satsningar vi gör i höst för att bidra till ökad läslust och till att på sikt höja läskunnigheten, säger SFV:s kanslichef Johan Aura i ett pressmeddelande.

Hur böckerna används är upp till skolorna och lärarna, uppger SFV.

– Utbildningsstyrelsens rapport från i fjol visade att pojkarna underpresterar i skolan. Ett av åtgärdsförslagen är att stöda elevernas läskunskaper. Det är ett fokusområde för SFV:s utdelning, eftersom vi vet att god och mångsidig läskunnighet är av central betydelse för allt lärande, säger Aura.

Författaren Kjell Westö ställer sig positiv till donationen.

– Jag hoppas eleverna ska orka läsa boken fast de kanske tycker den ser tjock ut. Framför allt hoppas jag att berättelsen ska väcka funderingar om vilket ansvar varje människa har, både för sina nära och kära och för den större världen där utanför, säger Westö i pressmeddelandet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning