SFV skar i chefens bostadsförmån och hyr ut sin lyxvåning

SFV:s nyrenoverade bostad på 330 kvadratmeter har en hyra på 7900 euro. Bild: HBL-arkiv/Leif Weckström

Svenska folkskolans vänners paradvåning som först var tänkt att bli tjänstebostad för föreningens kanslichef, är nu färdigrenoverad och finns utannonserad för en månadshyra på 7 900 euro för 330 kvadratmeter.

I vintras avslöjade HBL att Svenska folkskolans vänner höll på att renovera en lyxig etagevåning som bostadsförmån åt sin kanslichef Johan Aura. SFV:s planer kom av sig efter att de blev allmänt kända och föreningen meddelade att den tänker om.

I samband med uppståndelsen kring tjänstebostaden lovade föreningen se över sina interna reglementen, kompensationspaket och förvaltningskutymer.

HBL ringer upp nya ordföranden Wivan Nygård-Fagerudd och frågar vad som har gjorts på den fronten. Nygård-Fagerudd säger att styrelsen har fokuserat på att ge personalen arbetsro och i våras gjordes en personalenkät som gav goda resultat och som visade att SFV har en motiverad personal.

Nygård-Fagerudd efterträdde Per-Edvin Persson som styrelseordförande i SFV i våras. Persson som lämnade styrelsen efter årsmötet i mars var den som tillsammans med Aura bäst kände till detaljerna kring det tilltänkta tjänstebostadsarrangemanget.

Bostadsförmånen halverad

Föreningens styrelse har nu omförhandlat kanslichefens arbetsavtal beträffande bostadsförmånen. I somras minskades Johan Auras bostadsförmån med cirka 50 procent så att beskattningsvärdet i dag uppgår till ungefär 2 100 euro per månad för en bostad i Helsingfors.

– Inom styrelsen upplevdes den bostadsförmån som vi nu har slagit fast som rimlig och för att undvika spekulation hyr SFV lägenheten på fria marknaden, säger Nygård-Fagerudd.

Hon säger att hyran för den nya bostaden ligger på genomsnittlig nivå, och eftersom den planerade tjänstebostaden i stället hyrs ut, blir uppgörelsen sammantaget ekonomiskt fördelaktig för föreningen.

Nu ska man blicka framåt. Ett ledord i det arbetet blir att "fortsätta professionaliseringen av verksamheten", som Nygård-Fagerudd formulerar det.

– Det handlar om samarbete, relevans och kvalitet och om att pengarna sätts in där de kan göra mest nytta. Det här sker i samråd med sakkunniga från de sektorer som nämns i vår syftesparagraf. Till exempel ser vi ett behov av satsningar på att stärka språket i de svenskspråkiga skolorna och dagvårdspersonalens fortbildning.

Kan bli ambassadörsresidens

SFV:s paradvåning finns sedan ett par veckor sedan utannonserad via disponentbyrån Estlander & Co.

Den omsorgsfulla påkostade renoveringen av bostaden blev klar i början av augusti.

I hyresannonsen beskrivs den 330 kvadratmeter stora bostaden som omfattar sju rum och kök som en "lyxig representationsvåning i centrum av Helsingfors och en unik helhet i två etage med takterrass, stor bastu, spektakulära takutsmyckningar och välvda fönster."

Disponenten Peter Estlander är övertygad om att bostaden vars hyra är 7 900 euro per månad snart kommer att gå åt och att den saftiga prislappen inte kommer att avskräcka presumtiva kunder.

– Det är ett speciellt objekt och vi anlitar förmedlare som ringer runt till ambassader och motsvarande och bjuder ut våningen. Jag är säker på att bostaden kommer att gå åt. Priset är heller inget problem och nu söker vi en hyresgäst som är ute efter ett långvarigt kontrakt, säger Estlander.

Trots att det blev ändringar under resans gång, och SFV i stället för att göra bostaden till sin chefs tjänstebostad nu hyr ut den i stället, gjordes renoveringen enligt de ursprungliga planerna.

– Vi har inte ändrat på någonting. Bostaden blev riktigt lyckad, säger Estlander.

I februari avslöjade HBL att Svenska folkskolans vänner lät renovera en paradvåning i två etage på en av stadens bästa adresser för sin kanslichef Johan Aura.

Dåvarande ordföranden Per-Edvin Persson ogillade att arrangemanget fick publicitet och försvarade beslutet med att föreningen enligt honom höll sig till det som är kutym.

Beslutet om tjänstebostaden fick kritik eftersom SFV är en allmännyttig förening som lever på avkastningen av pengar som välmenande människor har donerat och testamenterat till välgörande ändamål.

Några dagar efter avslöjandet meddelade kanslichefen Johan Aura att han inte flyttar in i våningen.

I mars efterträdde Wivan Nygård-Fagerudd Per-Edvin Persson som styrelseordförande. Persson hade redan innan uppståndelsen kring tjänstebostaden meddelat att han avgår.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning