SFV har hittat köpare till Kvarnudden

Svenska Folkskolans vänner har i flera års tid försökt sälja lägergården Kvarnudden vid Pernåviken i Lovisa. Nu har man hittat en potentiell köpare. Bild: Ksf Media-arkiv

Svenska Folkskolans vänner (SFV) har hittat en potentiell köpare till lägergården Kvarnudden i Lovisa.

Svenska Folkskolans vänner har i flera års tid försökt sälja lägergården Kvarnudden vid Pernåviken i Lovisa. År 2003 fick SFV gården i gåva av Helsingfors folkskolors lärare- och lärarinneförening, som då upplöstes.

Redan 2013 beslutade SFV att stället skulle säljas, men lägergården har hittills inte gått åt. Fram till 2013 ordnades sommarläger för barn på lägergården och sedan dess har fastigheten varit uthyrd. Nu har SFV hittat en potentiell köpare, men ordförande Wivan Nygård-Fagerudd, vill ännu inte yppa något om köparen.

– Jag hoppas på en lösning som är bra för alla parter, särskilt för regionen och också för fastigheten, svarar Nygård-Fagerudd per mejl till HBL.

Nygård-Fagerudd är förtegen om prislappen på Kvarnudden. År 2016 begärde SFV 975 000 euro för stället som omfattar sex olika byggnader – huvudgården, en strandbastu, två övernattningsstugor och en ekonomibyggnad. Dessutom ingår eget vattenområde och en egen ö.

Enligt donationsbrevet skulle SFV upprätthålla sommarkoloniverksamheten för lågstadieelever i mindre bemedlade familjer från Helsingfors på Kvarnudden fram till år 2006 och framöver om det fanns förutsättningar.

För fyra år sedan gick SFV ut med att de förutsättningarna inte längre fanns, och motiverade det med att sommarkoloniverksamheten band pengar som kunde användas bättre.

På frågan om försäljningsintäkterna ska öronmärkas för något visst ändamål skriver Nygård-Fagerudd att strävan är att nå största möjliga nytta med föreningens medel och att SFV i slutet av månaden ska berätta mer om sitt nya sätt att jobba och vilket fokuset ska vara under de närmaste åren.

Nygård-Fagerudd skriver också att SFV tidigare, innan beslutet att sälja Kvarnudden togs, kontaktade representanter för donatorn, som då ska ha meddelat att det inte fanns några invändningar mot att sälja stället.

SFV samlas i dag, måndag, till föreningsmöte för att formellt ge grönt ljus åt försäljningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning