SFV ger Prakticum 150 000 euro för finansieringen av fusionen med Inveon

Prakticum tar över Inveons verksamhet från år 2020. Bild: Leena Tarjamo/SPT

– Fusionen mellan Inveon och Prakticum står för dörren, och vi vill hjälpa det nya yrkesinstitutet att få en god start, säger SFV:s ordförande Wivan Nygård-Fagerudd.

Från och med den första januari 2020 upphör Östra Nylands yrkesinstitut Inveon att existera.

– Studerande är få och kraven som ställs på yrkesutbildningen i dag är höga. Därför är det inte möjligt för oss att upprätthålla vår verksamhet. Jag är positivt inställd till fusionen och att Prakticum får stöd av SFV, säger Gunilla Träskelin, vd på Inveon.

Yrkesinstitutet Prakticum tar helt och hållet över skolans verksamhet och det nya namnet blir Yrkesinstitutet Prakticum. Svenska folkskolans vänner (SFV) ger nu 150 000 euro i bidrag till fusionen.

– SFV:s kärnuppdrag är att främja bildning på svenska i Finland. Fusionen mellan Inveon och Prakticum står för dörren, och vi vill hjälpa det nya yrkesinstitutet att få en god start, säger SFV:s ordförande Wivan Nygård-Fagerudd.

SFV beviljar Prakticum pengar på grund av skolans ekonomiska problem. Bland annat har statsfinansieringen minskat med två miljoner euro de senaste åren och staten ställer höga krav på reformer på yrkesinstitut. Totalt kommer Prakticum att ha sexton utbildningslinjer efter fusionen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning