SFV enda finlandssvenska stiftelsen att casha in på försäljningen av Ramirent

Ett franskt bolag har erbjudit 9,00 euro per aktie för Ramirent. Det innebär ett premium på 65 procent. Bild: John Eriksson/SPT

Påfallande litet finlandssvenskt ägande i Ramirent – har stiftelserna missat ett guldkorn?

De finlandssvenska stiftelserna är storägare i flera finländska börsbolag. Svenska litteratursällskapet, Föreningen Konstsamfundet, Folkhälsan med flera finansierar en stor del av sin verksamhet med hjälp av sina aktieplaceringar.

Dock verkar de flesta av stiftelserna ha missat byggservicebolaget Ramirent, som på måndagen meddelade om ett köpbud.

Franska Lomax erbjuder 9,00 euro per aktie, vilket är över 65 procent mer än vad aktien var värd i fredags när börsen stängde. Totalt värderar Lomax bolaget till 970 miljoner euro.

Av de finlandssvenska institutionerna är det endast Svenska Folkskolans Vänner (SFV) som cashar in på försäljningen. SFV äger drygt 370 000 aktier och är bolagets trettioandra största ägare.

Om köpet blir av är SFV:s andel värd 3,36 miljoner euro. Lomax har meddelat att man vill ha 90 procent av aktiestocken för att köpet ska gå igenom.

– Går det igenom så är det en positiv affär för SFV. Vi kommer inte att protestera mot den, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.

SFV är den enda finlandssvenska institutionen bland de femtio största aktieägarna. Det är möjligt att de övriga institutionerna äger andelar i Ramirent till exempel via andra fonder.

Ramirents största ägare är utländska till en överraskande hög grad. Det svenska investeringsbolaget Nordstjerna äger strax över 20 procent.

Finska Oy Julius Tallberg Ab kommer tvåa med drygt 11 procent och Norges Bank trea med knappt under 3 procent.

De övriga ägarna i tio i topp är Crux Asset Management Limited, Arbetspensionsbolaget Ilmarinen, Mandatum Life, Highvlere International Investors, Dimensional Fund Advisors, Thompson, Siegel & Walmsley och Vanguard.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning