Så mycket tjänar statssekreterarna – namnet på SFP:s nya statssekreterare klart om en vecka

SFP:s två nya ministrar Thomas Blomqvist och Anna-Maja Henriksson får dela på en statssekreterare. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Svenska folkpartiet kommer att få en av femton statssekreterare.

Om ungefär en vecka blir det klart vem som blir SFP:s statssekreterare.

– Ja, det blir ungefär då, bekräftar partisekreterare Fredrik Guseff.

Guseff vägrar uttala sig om vem statssekreteraren kunde bli.

I Juha Sipiläs regering hade man fyra statssekreterare.

I regeringen Rinne kommer man att ha femton statssekreterare fördelade så att SFP får en, Vänsterförbundet två, De gröna tre, Centern fyra och SDP fem.

IL: Tidigare riksdagsledamöter sannolika statssekreterare

Det är inte bara SFP som väntar med utnämningen av sin statssekreterare. Fram till måndagseftermiddagen var statsminister Antti Rinnes (SDP) statssekreterare Raimo Luoma den enda statssekreteraren vars namn offentliggjorts.

Enligt Iltalehti kommer Centern att utnämna åtminstone Juha Rehula, Tuomo Puumala och Kimmo Tiilikainen till statssekreterare. Alla tre var Centerns riksdagsledamöter under förra riksdagsperioden men ingen av dem blev återvald i vårens riksdagsval.

Vidare skriver IL att De gröna kommer att utnämna Olli-Poika Parviainen (Gröna) till statssekreterare. Också Parviainen var riksdagsledamot under förra riksdagsperioden, och också han föll ut ur riksdagen i våras.

Enligt IL kommer statsministerns statssekreterare att ha en månadslön på ungefär 13 000 euro medan resten av statssekreterarna får cirka 10 000 euro i månaden.

IL skriver också att antalet specialmedarbetare kommer att växa i jämförelse med förra regeringsperioden. Enligt IL har en ministers specialmedarbetare en månadslön på 4 500-7 100 euro beroende på utbildning och arbetserfarenhet.

Till statssekreterarens uppgifter hör att hjälpa sin minister. Statssekreteraren biträder och representerar ministern enligt ministerns anvisningar bland annat då det gäller att formulera politiska linjer, koordinering mellan ministerierna och samordning av ståndpunkter, genomförandet av regeringsprogrammet inom ministerns ansvarsområde samt skötseln av EU-uppdrag och internationella uppdrag.

Statssekreteraren utnämns för ministerns mandatperiod.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning