SFP:s och Centerns nya grupp i Europaparlamentet heter Renew Europe: "I Frankrike är termen liberal uteslutande"

Svenska folkpartiets Nils Torvalds ser sig själv som en grå eminens som kan sammanföra olika intressen i gruppen Renew Europe. Bild: Ari Sundberg/SPT

Nils Torvalds (SFP/Renew Europe) hoppas att fransmännen har förstått att de inte kan styra och ställa i den nya gruppen efter en skandal kring en fransk ordförandekandidat.

Gruppen Alde i Europaparlamentet byter namn till Renew Europe (Förnya Europa) efter att gruppen har vuxit till sig, bland annat med hjälp av 21 nya parlamentsledamöter från franska Renaissance, som leds av Emmanual Macron. Svenska folkpartiet och Centern ingår också i gruppen.

Namnet Alde står för Alliansen liberaler och demokrater för Europa. Ofta brukar gruppen benämnas den liberala gruppen i Europaparlamentet. Enligt Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) är det inget fel på namnet Alde, men ordet liberal har många olika konnotationer.

– I fransk bemärkelse är liberal uteslutande – det är en enbart marknadsdrivande ideologi, säger Torvalds.

Renaissance har ledamöter med väldigt olika bakgrund, bland annat gröna och socialdemokrater och enligt Torvalds fanns det behov av att hitta ett gruppnamn som alla kan omfatta. Själv skulle han ha gillat namnet Inspire Europe (Inspirera Europa) bättre.

– Man kan diskutera namn i veckor eller månader, men vi var illa tvungna att hitta ett namn den här veckan så att vi kan anmäla gruppen till parlamentet.

Är det fransmännen som styr och ställer i den nya gruppen?

– Vi hade en ganska besvärlig situation förra veckan, då en ordförandekandidat för den nya gruppen använde mindre lyckade benämningar på människor hon borde samarbeta med, säger Torvalds.

Renaissances Nathalie Loiseau talade med franska journalister förra veckan. Hon lär ha uttryckt sig odiplomatiskt om olika personer och ha sagt att den nya gruppen ska vara mindre nordisk. På torsdagen drog hon tillbaka sin kandidatur till ordförandeposten för Renew Europe.

– Det var förhoppningsvis en bra lektion om samarbetet i Europaparlamentet. Fransmännen har en stor grupp och om de rasar på som en buffelhjord så har vi extremt stora problem. I den bästa av världar har alla nu förstått att man måste visa hänsyn och balansera mellan olika intressen, säger Torvalds.

Torvalds själv tror att han kommer att ha inflytande som en medlare och som en styrande kraft i bakgrunden.

– Jag tillhör de äldre parlamentarikerna och det ger mig en speciell roll som grå eminens. Jag försöker inte framhäva mig själv utan försöker styra ihop olika intressen. I politik vill alla nå första linjen och det blir lätt trängsel. Då måste någon vara tillräckligt erfaren att uppmana till lugn. Det ger mig egentligen ett ganska stort inflytande som jag inte ids gå omkring och skryta med, eftersom jag då skulle förlora den rollen, säger Torvalds.

Gruppen Alde byter namn till Renew Europe i Europaparlamentet.

De finländska partierna Svenska folkpartiet och Centern ingår i gruppen.

Renew Europe är den tredje största gruppen i parlamentet med drygt hundra ledamöter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning