SFP:s Henriksson vill stoppa vapenexporten

Anna-Maja Henriksson i riksdagen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kräver att Finland omedelbart avbryter sin export av krigsmateriel till Saudiarabien. Tidigare samma dag gav försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva ett liknande uttalande.

Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson anser att Finland omedelbart borde stoppa sin export av krigsmateriel till Saudiarabien. Henriksson säger att hon bestämde sig för att ta ställning till frågan efter att den saudiska journalisten Jamal Khashoggi dödades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i början av oktober.

– Mycket brutalare kan man inte bryta mot de mänskliga rättigheterna. Saudiarabien avrättade en civil person som gick in på konsulatet i fredligt ärende, säger Henriksson.

Hur hänger mordet på Khashoggi ihop med Finlands export av krigsmateriel?

– Det är ett uttryck för hur brutal den saudiska regimen är. Regimen beter sig på ett sätt som signalerar att den inte bryr sig om civila offer och mänskliga rättigheter, säger Henriksson.

Den sista droppen

Enligt Henriksson var Khashoggis död på konsulatet droppen som fick bägaren att rinna över för henne. Hon påpekar att Saudiarabiens agerande i det krigshärjade landet Jemen varit mycket farligt för civilbefolkningen redan i flera år.

– Tillsammans visar allt det här att det har blivit dags för Europeiska Unionen och också Finland att reagera och visa att man inte kan godkänna det här agerandet, säger Henriksson.

Situationen i Jemen har varit dålig redan länge. Varför valde du att kräva att vapenexporten stoppas just nu?

– Det är mycket som är aktuellt hela tiden och som kunde sägas men det är inte möjligt att reagera på allt. Jag tyckte att det nu var dags för mig också att säga det här högt.

Yrsel i regeringens led?

Henrikssons uttalande kom samma dag som försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml) krävde att vapenexporten till Saudiarabien avbryts.

– Personligen skulle jag säga: avbryt spelet. Det som Saudiarabien med största sannolikhet är skyldigt till är ett internationellt agerande där man inte kan se mellan fingrarna, sade Kanerva till Svenska Yle.

I tisdags skrev försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) däremot på sin blogg att Finland inte exporterar "dödlig kraft" till Saudiarabien och att de finländska myndigheterna tills vidare inte ansett det vara befogat att återkalla exporttillstånden till Saudiarabien.

Anna-Maja Henriksson tycker att Kanervas och Niinistös uttalanden delvis strider mot varandra.

– Det förefaller som att regeringen inte riktigt har snackat ihop sig kring det här, och det hoppas jag att den nu gör snabbt, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning