SFP:s Torvalds lättad och glad: Ett alldeles acceptabelt val

Grattis Nicke! Partiordförande Anna-Maja Henriksson omfamnar EU-parlamentarikern Nils Torvalds som i dag åker tillbaka till jobbet i Bryssel. Bild: Niklas Tallqvist

På SFP:s valvaka var stämningen i topp. Trots dystra valgallupar, behöll Nils Torvalds sin plats i EU-parlamentet med bred marginal.

– Alldeles acceptabelt!

Så kommenterade en glad och lättad Nils Torvalds valresultatet med ett brett leende då han under jubel och applåder anlände till SFP:s valvaka och fick en stor grattiskram av partiordförande Anna-Maja Henriksson.

– Det var en fin prestation. Än en gång lyckades vi bevisa att SFP behövs och att Nils Torvalds får fortsätta sitt viktiga jobb, triumferade Henriksson.

"Oändlig skillnad mellan en och noll"

Också partisekreterare Fredrik Guseff kunde pusta ut då det på ett tidigt stadium av kvällen stod klart att det skulle gå vägen:

– Skillnaden mellan att ha en eller noll EU-parlamentariker är förstås oändligt stor. Det är en viktig symbolfråga att vara representerad i Bryssel, sade Guseff.

Torvalds: Jag har jobbat som ett djur

Nils Torvalds tillbringade början av valkvällen hemma i Månsas med sina närmaste medarbetare och sin hustru och dök först senare upp på partiets valvaka.

– Jag har jobbat som ett djur. Jag är inte nervösare än förra gången men nog tröttare, vilket beror på att jag har gjort hård valkampanj fem veckor på raken utan att ta en enda dag ledigt.

Eftersom man i SFP har varit väl medvetna om att det var på håret om partiet skulle lyckas behålla platsen i Europaparlamentet, har Torvalds satt mycket tid på att göra valkampanj på helt finskspråkiga orter för att fånga upp nya väljare. Men det här är obruten SFP-mark och därför har det varit svårt att bedöma om arbetet har burit frukt.

Torvalds hade varken sagt upp sitt hyreskontrakt för bostaden i Bryssel eller städat arbetsrummet i parlamentet.

– Då hade ju någon kunnat tro att jag inte själv räknade med att bli omvald, men så var ju inte fallet.

Att SFP lyckades bevara mandatet ser han som oerhört viktigt:

– Representation i EU-parlamentet är en mätare på att man är ett riksparti, säger Torvalds som redan på måndagen åker tillbaka till Bryssel och EU-parlamentet där han siktar på att fortsätta i miljöutskottet och budgetutskottet.

SFP:s gruppering i EU-parlamentet, Alde, får efter valet en ny bundsförvant i franska presidenten Macrons En Marche-parti och Torvalds bedömer att grupperingen i och med det här kommer att få en viktig roll i att bygga samarbete med övriga EU-positiva partier i parlamentet.

I fjol var Torvalds presidentkandidat, vilket gav honom synlighet i hela landet. HBL undrar om hans engagemang i Natofrågan kan ha skrämt bort vissa väljare i EU-valet, men det tror han inte.

– Då jag har gjort valkampanj på helt finska orter där skogsindustrin är av stor betydelse, har många kommit fram till mig och sagt att de har uppskattat mitt arbete för skogens referensnivå, säger han och syftar på hur skogens funktion som kolsänka ska räknas.

Torvalds fick drygt 46 000 röster. Tvåa på SFP:s lista kom åländska kandidaten Anton Nilson med uppemot 8 500 röster. Ida Schauman tog tredje platsen med drygt 7 100 röster.

Schauman meddelade att hon ställer upp i EU-valet först efter att det stod klart att hon inte blev invald i riksdagen och har haft ett fullspäckat schema under våren. Två dagar innan EU-valet gifte hon sig och var strålande glad då hon anlände till valvakan tillsammans med sin make och kampanjchef Patrik Gayer.

– Visst var det lite speciellt att morgonen efter bröllopet hålla kampanjbrunch för väljarna, sade Schauman glatt.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning