SFP vill prata familjeledigheter i arbetsgrupp – Timo Soini ogillar förslaget

SFP vill dela jämnare på familjeledigheterna. Det vill de flesta partierna, men i regeringen är man inte överens. Bild: Mostpjotos

SFP föreslår att man tillsätter en parlamentarisk arbetsgrupp för att förnya föräldraledigheterna.

Partiordföranden Anna-Maja Henriksson bedömer att de flesta partier har kommit till insikt om att Finland måste förnya sitt system för familjeledigheter. Det måste bli mera flexibelt och samtidigt förbättra kvinnornas situation på arbetsmarknaden.

– Jag är glad att många nu insett det som SFP sagt en längre tid, att vi behöver utveckla vårt system. I stället för att sitta i debatt efter debatt och stöta och blöta frågan, borde vi komma framåt, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

Henriksson föreslår att frågan diskuteras i en parlamentarisk arbetsgrupp där alla riksdagspartier är representerade.

– Det vore också lämpligt att kombinera arbetet med att se över dagvårdsavgifterna. SFP har talat för fyra timmar avgiftsfri småbarnspedagogik för alla barn som fyllt tre år.

Samtliga riksdagspartiers ordförande diskuterade behovet att förnya föräldraledigheterna på en valdebatt i Tammerfors på lördagen.

Soini ogillar förslaget

Men Sannfinländarnas ordförande Timo Soini tänder inte på SFP:s invit.

Soini säger i ett pressmeddelande att hans parti upprepade gånger slagit fast att familjeledigheterna inte kommer att reformeras under den här regeringsperioden.

Soini säger att regeringsprogrammet är entydigt i den här frågan och att det inte ändras oberoende av hur mycket frågan ältas i offentligheten.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03