SFP vill införa närundervisningsgaranti – rektor: "I dag kan väl inlärningen lika väl ske på en arbetsplats"

Bild: HBL-Arkiv

Reformen av yrkesutbildningen flyttade en stor del av undervisningen till arbetsplatserna.

Svenska folkpartiet (SFP) anser att yrkesskolereformen gått för långt och vill införa en garanti för närstudier. Rektorn för Yrkesakademin i Österbotten Boris Ståhl säger ändå till Svenska yle att handledningen är viktigare än var man lär sig.

– Närstudier tolkas lätt som att man måste sitta i skolan men i dag kan inlärningen lika väl ske på en arbetsplats. Det är handledningen som är det viktiga men handledningen kan ske var som helst, säger Ståhl.

Svensk ungdoms ordförande Christoffer Ingo är förvånad över Ståhls uttalande.

– Det är bra att yrkesskolan efter reformen ger möjligheter till ett mer flexibelt lärande, vilket också gynnar de flitigaste studerandena. Men det förvånar mig att rektorn inte önskar en närundervisningsgaranti, säger Ingo.

Enligt Ingo innebär närundervisningsgaranti inte bara att eleverna ska sättas på skolbänken, utan också att undervisningen håller en viss kvalitet och att det finns tillräckliga resurser.

– På grund av nedskärningar har Ståhl varit med och beslutat att allmänna ämnen ska ha minst 36 studerande per undervisningsgrupp. Det förvånar mig att han efter det uttalar sig så kritiskt mot ett förslag som skulle garantera mer resurser, säger Ingo.

Reformen av yrkesutbildningen fokuserar på personlig inlärning och man har gått in för mera studier ute i arbetslivet och mindre närstudier. Staten har samtidigt minskat sin finansiering till yrkesskolorna med kring 30 procent sedan 2011.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning