SFP vill ha försvarssamarbete med Norge

Transportbåt av typ Jurmo. Arkivbild.Bild: Ksf Media Arkiv

För att Finlands militära avskräckningsförmåga ska bli bättre borde Finland intensifiera sitt försvarssamarbete, framför allt med Norge och Danmark. Det anser SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

På tisdag debatterar riksdagen den försvars- och säkerhetspolitiska redogörelsen. SFP anser att det nu är dags att återuppliva tanken på ett tätare nordiskt försvarssamarbete och blickar framför allt mot Norge och Danmark.

– Givetvis ska vi fördjupa det försvarspolitiska samarbetet med Sverige, men vi har all anledning att försöka närma oss Norge och Danmark eftersom våra länder har gemensamma intressen på den här fronten, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Henriksson vill damma av den tidigare norska utrikesminister Thorvald Stoltenbergs rapport från 2009 om nordiskt utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete. I rapporten föreslogs bland annat att de nordiska regeringarna ger en gemensam solidaritetsförklaring där de i förväg förbinder sig vid vilka åtgärder de vidtar ifall ett nordiskt land utsätts för ett fientligt angrepp eller påtryckning.

Anledningen till att SFP just nu tycker att det är dags att återuppliva planerna på nordiskt försvarssamarbete hänger ihop med de förändringar som har skett de senaste åren: Rysslands ökade militära aktivitet och den osäkerhet som Storbritanniens EU-utträde och valet av Donald Trump till USA:s president medför.

– Fyra länder är starkare än två, säger Henriksson.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00