SFP vill byta plats i riksdagen: "Vi passar inte längst till höger"

På fel plats. Anna-Maja Henriksson hoppas att hennes parti efter nästa riksdagsval får byta plats i plenisalen i riksdagen. Sinnebilden av SFP blir fel då partiet sitter ytterst till höger, menar hon. Placeringen är en kvarleva från förr då riksdagens tolk satt bredvid de svensktalande ledamöterna. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

SFP:s riksdagsledamöter sitter av tradition ytterst till höger i plenisalen från talmannen sett. Sittordningen beror på att SFP förr skulle sitta nära tolken. Men nu vill partiet flytta till mitten av plenisalen där partiet politiskt hör hemma, meddelar partiordförande Anna-Maja Henriksson.

– Vår plats är inte längst till höger. Sinnebilden av oss blir fel när vi sitter där.

Beskedet kommer från SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

SFP har redan en tid funderat på att partiet efter riksdagsvalet nästa år, skulle vilja byta plats i plenisalen.

SFP:s placering ytterst till höger är en kvarleva från förr då riksdagens tolk behövde kunna sitta bredvid de svenskspråkiga riksdagsledamöterna.

– Men i dag är situationen en annan i och med att det finns ny teknik. Politiskt hör vi hemma någonstans mellan Centern och Samlingspartiet, säger Henriksson vid pressträffen som ordnades på fredagskvällen i samband med att SFP inledde sin partidag i Uleåborg.

Riksdagsgruppens ordförande Thomas Blomqvist är av samma uppfattning.

– Vi borde sitta mer i mitten av salen. Det här är en fråga som vi behöver diskutera med de andra partierna och den diskussionen startar nu, säger Blomqvist.

Så vem borde då ta SFP:s konstlade plats ytterst till höger? Jo, Sannfinländarna, är beskedet från SFP.

– De skulle passa på högerkanten, säger Henriksson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning