Alla SFP:are tryckte på fel knapp – röstade lika som Sannfinländarna

I stället för ett "jaa" blev det av misstag ett "ei" när SFP röstade på tisdagen. Bild: Martti Kainulainen

SFP:s riksdagsgrupp röstade på tisdagen till sin stora förvåning lika som Kristdemokraterna och Sannfinländarna i frågan om den könsneutrala äktenskapslagen. Förklaringen: en pinsam tabbe.

Hela riksdagsgruppen valde av misstag fel knapp när det var dags att rösta om tilläggslagstiftning till den könsneutrala äktenskapslagen, skriver HS.

I stället för att rösta för lagstiftningen blev det i stället ett nej. Lagändringen innebär att också pappor som inte bor tillsammans med mamman ska ha rätt till faderskapspenning. Slutresultatet blev ändå som önskat – trots SFP:s omröstningsblunder godkändes lagstiftningen.

SFP:s riksdagskansli medger för HS att tabben orsakades av ett mänskligt misstag. För att underlätta processen under plenum där det finns flera påföljande omröstningar ger kansliet så kallade "noter" för hur ledamöterna ska rösta. Den här gången blev det fel not.

Direkt efter omröstningen reagerade riksdagsgruppen på att de röstat lika som Sannfinländarna och Kristdemokraterna, och röstningsfelet rättades av talmannen i protokollet.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning