SFP om läget i Helsingfors: "Vi ska sammankalla öppna diskussionsmöten"

Anna-Maja Henriksson är vald till en ny ettårsperiod som SFP:s ordförande. Bild: SFP/Johan Hagström

Debatten om hur SFP ska behålla fotfästet i Helsingfors och Nyland fick gehör på partidagen. – Det är viktigt att kunna behålla en stadsstyrelsepost i Helsingfors, och om vi ska bevara den måste vi jobba för ett gott kommunalval, säger Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Den nyvalda partiledarskaran i SFP tog bollen efter debatten om hur de olika regionerna syns i SFP:s profil. Helsingfors kretsordförande Cecilia Ehrnrooth krävde på lördagen att partiet gör upp en strategi för att stärka positionerna i Helsingfors, där det flyttar in 10 000 nya invånare varje år.

– Vi ska tillsammans med lokalavdelningarna jobba för att stärka SFP i Helsingfors och Nyland. Vi har ett bra utgångsläge med många nya, unga politiker på kommande, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Ny vice ordförande från Nyland är Henrik Wickström, 24, från Ingå. Silja Borgarsdóttir Sandelin från Helsingfors fortsätter i presidiet, och också Sandra Bergqvist från Åboland.

– I Helsingfors har Silja en viktig uppgift. Vi behöver tillsammans fundera på hur vi stärker profilen, och vi ska sammankalla till öppna diskussionsmöten där människor som vill föra fram synpunkter får delta och bli involverade, säger Henriksson.

Silja Borgarsdóttir Sandelin säger att urbaniseringen är ett fenomen som inte kommer att ta slut, och som innebär att städerna är centrala frågor som engagerar unga, inte minst klimatet. Boende och infrastruktur är också två frågor som regeringsprogrammet fokuserar på, påpekar hon.

– SFP behöver en stadspolitik som är fräsch och nyskapande och där man kan vara delaktig. Att ha en stadsstyrelseledamot är relevant för att ha påverkningsmöjligheter. Om vi ska bevara den positionen behöver vi jobba för ett gott kommunalval. Helsingfors har en stor inflyttning, och det måste vi kunna beakta.

Läs också: SFP diskuterade Helsingforsminister, men landade på Blomqvist

Wickström säger att Nyland har sina egna utmaningar eftersom det är en region med både landsbygd och storstad. Han anser att SFP måste förmedla en riktning framåt som gäller oberoende av var man bor.

– Det positiva är att vi har fler unga politiker, och den här vårens val visade att unga vill jobba framåt och upplever att våra värderingar behövs. Vi måste ta vara på intresset för till exempel klimatet, som syntes i att fler unga röstade.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning