SFP kan bli SUP!

Nils Torvalds under ett evenemang i Uleåborg under presidentvalskampanjen. Bild: Lehtikuva/Timo Heikkala

Har SFP gett upp kampen för sin svenska kultur?

Det svenska språket dör långsamt på det finska fastlandet – utom i små enklaver i Österbotten! Jag hade äran att fungera som kampanjledare för Nils Torvalds presidentvalskampanj på Åland. Vi lyckades erövra 15,4 procent av rösterna, men blev tyvärr inte störst på lilla Åland. I detta sammanhang fick jag möjlighet att samarbeta med SFP, vilket fungerade bra och gav mersmak.

SFP har normalt ingen verksamhet på Åland, vilket jag tycker är synd. Visserligen röstar de allra flesta här på åländska kandidater, men framför allt lever och frodas den svenska kulturen i stor omfattning – utanför Sverige. Jag tror faktiskt att vi på många vis skattar det svenska högre än svenskar i Sverige – utan att för den skull tänka som sverigedemokrater eller sannfinländare. Kanske är det bara i Närpes och på Åland som det svenska språket överlever?

Carl Haglund har nyligen gått ut och velat begränsa strejkrätten och på andra vis sätta mer press på arbetslösa och andra som hamnat vid sidan om. Borde inte Haglund koncentrera sig på att kämpa för det svenska språkets framtid i Finland i stället för att flörta öppet med den starkt konservativa, svenskovänliga regeringen?

Detsamma gäller många inom SFP, känns det som. SFP blir då mästare på att undvika den viktigaste frågan. Har SFP gett upp kampen för sin svenska kultur och blivit Svenska Undvikande Partiet – SUP?

Mats Granesäter Åland

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54