SFP hoppas vinna val på värderingar – vill tillbaka i regeringsposition

Anna-Maja Henriksson säger att Finland behöver välja om landet ska fortsätta vara ett öppet demokratiskt samhälle eller ett som sluter gränserna. Bild: Leif Weckström

Svenska folkpartiet hoppas att värderingar ska stå i fokus i vårens riksdagsval – och räknar med att partiet där har en chans att profilera sig. Målet är att bryta tiden i opposition och ta plats i regeringen.

Det här riksdagsvalet kommer att handla om värderingar, det är det som är den stora frågan, säger Anna-Maja Henriksson, ordförande för Svenska folkpartiet, när hon talar till partiets fullmäktige som samlas i Tammerfors till något som blir som en uppstart inför valet om knappt sju månader.

Hon menar att Finland står inför ett vägval där frågan är om Finland ska "fortsätta vara ett öppet demokratiskt samhälle" och en aktiv aktör i Norden och Europa, eller bli "ett land som stänger sig och sluter gränserna och tar ifrån människor sådana rättigheter som de har i dag".

– Vi ska säga ja till öppenhet och ja till demokratin är hennes svar på den ur hennes synvinkel retoriska frågan.

Andra mer konkreta frågor som SFP kommer att driva är enligt henne en satsning på utbildning – på alla stadier – och hon upprepar också löftet från sommarens partidag: "Finland ska bli världens barnvänligaste land".

Hit hör en förnyad föräldraledighet enligt modellen 6+6+6 samt minst fyra timmar gratis småbarnspedagogik för alla barn.

Fjärde mandat?

Det är uppenbart att Svenska folkpartiet vill komma ur sina fyra år i opposition och igen ta plats i regeringen. Det för både Anna-Maja Henriksson och flera andra som talar fram – utan att gå in på hurdana konstellationer som kunde vara möjliga.

– Den här regeringsperioden har med all tydlighet visat att värnandet av landets tvåspråkighet förutsätter att Svenska folkpartiet sitter med i regeringen, säger Henriksson.

Segervisst säger hon att "SFP ska vinna bägge valen" och avser då också Europarlamentsvalet senare på våren. Hon talar om att partiet ska växa bland annat genom att satsa på kandidater i geografiskt nya områden, som på traditionellt finskspråkiga orter.

I Österbotten hoppas hon att SFP ska ta tillbaka det fjärde mandat partiet förlorade i det förra riksdagsvalet. Hon ser också möjligheter i Åboland där SFP går till val på egen lista för första gången sedan 2003 och inte i valförbund.

Även partifullmäktiges ordförande, riksdagsledamoten Eva Biaudet, talar om värderingar och säger att hon känner sig stärkt av valrörelsen i Sverige. Även om högerpopulistiska Sverigedemokraterna gjorde ett starkt resultat, menar hon att även liberala värderingar betonades.

– Vi är en del av en större liberal rörelse i Norden men också i världen. För mig kändes det tröstande, i Finland känns det ibland som att vi är små.

Unga och skuldsatta

I partifullmäktige, som samlas två tre gånger per år, sitter många kommunalpolitiker. Christoffer Ingo, ordförande för SFP:s ungdomsorganisation Svensk ungdom, vänder sig i synnerhet till dem.

Han lyfter fram tankesmedjan Magmas barometer som publicerades tidigare i veckan och som visar att finlandssvenska unga mår sämre än finskspråkiga. Enligt den känner upp till hälften av flickorna ångest inför framtiden.

Enligt Ingo måste politikerna, när många kommuners budgetar just nu görs upp, satsa på bland annat skolpsykologer och olika stöd för unga.

Anu Huusko, finskspråkig partiaktiv från Uleåborg, talar om problem med överskuldsatthet och utmätning och menar att här finns frågor för SFP att arbeta med. Enligt henne söker sig en del av de här mest utsatta till partier som Sannfinländarna och Blå framtid.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning