Så svarade SFP på regeringssonderarens frågor – "Vi behöver diskutera ekonomin"

– Det är också uppenbart att vi behöver diskutera frågorna om ekonomin och finanspolitiken utöver de svar som i dag getts, säger partiordföranden Anna-Maja Henriksson om SFP:s svar till regeringssonderaren. Bild: Catariina Salo/SPT

SFP utgår från att Finland ska vara öppet och internationellt. Nu har partiet lagt sina kort på bordet i regeringssonderingarna.

SFP har publicerat sitt svar på regeringssonderaren Antti Rinnes (SDP) frågor. Rinne gav ut frågorna och bad riksdagspartierna ta ställning till dem. Utifrån svaren kommer Rinne att försöka bilda en regering där han är statsminister.

– Centralt för SFP är ett Finland som är öppet och internationellt, som värnar om landets tvåspråkighet, som är företagsvänligt, jämlikt och jämställt, och där klimatförändringen motverkas och välfärdssamhället utvecklas utifrån en hållbar ekonomi, säger partiordföranden Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.

SFP slog fast svaren på måndagen. Sammanlagt uppgår svaren till fjorton sidor.

– Partiets politiska program och värderingar har fungerat som utgångspunkt. Jag är väldigt nöjd med våra svar och det gemensamma arbetet som gruppen gjort i besvarandet av frågorna, säger riksdagsgruppens ordförande Thomas Blomqvist.

Rinnes frågor har kritiserats för att de inte tagit ställning till Finlands ekonomiska utveckling.

– Det är också uppenbart att vi behöver diskutera frågorna om ekonomin och finanspolitiken utöver de svar som i dag har getts. SFP vill se ett framgångsrikt Finland. Därför behövs en samarbetsduglig och handlingskraftig regering som förbinder sig att sitta perioden ut, säger Henriksson.

SFP:s svar finns att läsa i sin helhet på webben.

Deadline för svaren är i dag.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning