SFP får nya riksdagsledamöter från Österbotten – Norrback och Ollikainen

Mikko Ollikainen. Bild: Pressbild/Benjamin Ilmoni

SFP återtar sitt "förlorade" mandat i Vasa valkrets.

Hela åtta av Vasa valkrets ledamöter väljs in som nya från Vasa valkrets, bland dem SFP:arna Mikko Ollikainen och Anders Norrback. Dessutom får SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson och Joakim Strand förnyat förtroende.

En av de stora finlandssvenska frågorna i Vasa valkrets inför valet har varit huruvida Svenska folkpartiet kan återta det fjärde mandat partiet förlorade i valet 2015.

Trots dåvarande ordförande Carl Haglunds optimism inför att de svenska frågorna bevakas även av andra partier kom SFP:s period i oppositionen att präglas av svenska domänförluster. Frågan om Vasa centralsjukhus blev en stor black om foten för regeringspartierna i Vasa valkrets. Blå framtid förlorade sitt enda mandat, Centerpartiet tappade ett och Samlingspartiets Susanna Koski från Vasa föll ut ur riksdagen.

Vasa centralsjukhus blev även ett slagträ som inte minst SDP dragit nytta av. Sjukhusets förtroendeman Kim Berg, som var en av de drivande krafterna i kampen om sjukhusets framtid, gjorde ett utomordentligt kommunalval och blev stadsstyrelsens ordförande. Nu kan han även titulera sig riksdagsledamot.

Centern är av tradition det största partiet i valkretsen. I valet 2015 ökade Centerpartiet med ett mandat och var då nära att få in även en sjätte ledamot, men stannade vid fem ledamöter. Den segern var speciellt märkbar eftersom valkretsen minskade från 17 till 16 ledamöter i riksdagen, medan Samlingspartiet och SFP förlorade var sitt mandat.

Valdeltagandet i Vasa valkrets var 74 procent.